ГоловнаПолітика

Майбутнє України в Європі – ми обрали наш шлях

LB.ua передруковує колонку президента Петра Порошенка, написану для британської газети The Guardian.

Українці вистояли на крижаному холоді київської зими більше року тому – переживаючи арешти, тортури та, в кінцевому результаті, град куль – маючи конкретні цілі в думках. Революція була, за своєю суттю, утвердженням європейських цінностей справедливості та верховенства права. Це була боротьба за прозору демократію, підзвітність чиновників та кінець процвітанню корупції, що виснажила нашу країну.

Фото: Макс Левин

Колишня система держуправління, у якій чиновники та відомі бізнесмени проводили свої оборудки підкилимно та поза законодавчою сферою, відрізала нас від решти Європи. Європа, з усіма її наявними проблемами та викликами, має уніфіковану систему контролю та балансів, а також правову систему. Європа репрезентує майбутнє України.

Моє нещодавнє рішення звільнити голову Дніпропетровської облдержадміністрації Ігоря Коломойського, є показовим у прагненні запобігти неприйнятному впливові приватних інтересів на державу. Важко переоцінити важливість верховенства права в новій Україні, і надалі не буде ані найменшкої толерантності до дій, що підривають рівність перед законом.

Звинувачені у зловживанні службовим становищем, владою, чи в інших правопорушеннях, повинні відповідати перед законом, незалежно від їх персональних зв'язків чи статків.

Наш генеральний прокурор Віктор Шокін заявив те ж саме, стверджуючи, що в Україні немає недоторканих – навіть якщо йдеться про прем'єр-міністра чи президента. Саме тому ми вже спостерігаємо арешти та обвинувачення проти підозрюваних у посадових злочинах чи зловживаннях службових становищем. Повним ходом відбувається розслідування бізнес-діяльності інших впливових олігархів. Декілька високопоставлених державних службовців також нещодавно були затримані через звинувачення у корупції. Державні підприємства тепер повинні оприлюднювати свої фінансові дані для незалежного аудиту, що повинно викорінити розгул корупції, яка пронизує цей сектор.

Але ми не можемо просто пробити наш шлях до правосуддя. Правосуддя не є помстою нової влади попередникам. Правосуддя є сліпим до недоторканих – немає значення, належать вони до представників старої чи нової влади. Дорога вперед є довгою, але ми вже зробили перший крок.

Незважаючи на те, що нове законодавство проголосило реформу судової системи у лютому, заробивши похвалу Венеціанської комісії, дорадчого органу Ради Європи, багато слід зробити, аби закріпити верховенство права у судах. Нещодавно впроваджені реформи в українському законодавстві гарантують право на справедливий судовий розгляд, змінюють правила у сфері відбору суддів, повертають владу Верховному суду та створюють прозорі правила для органів, відповідальних за призначення суддів. Також розширено список дисциплінарних стягнень та підстави для дисциплінарної відповідальності. Процедура для оцінки суддівської кваліфікації була впроваджена для всіх суддів, без винятків. Суддя буде зобов’язаний пройти перевірку кваліфікації – професійний іспит – та суворо дотримуватись антикорупційного законодавства. Окрім цього, для напрацювання конституційних правок, була створена Конституційна комісія – аби Україна стала децентралізованою державою, що оберігає верховенство права та пропонує своїм громадянм чесний судовий розгляд у розумному часовому проміжку.

Фото: Макс Требухов

Також ми полегшуємо ведення бізнесу в Україні. Ми значно зменшили (із 56 до 38) кількість видів підприємницької діяльності, які підлягають ліцензуванню. Зареєструватись як юридична особа відтепер можна онлайн, а в цьому місяці був призначений новий голова Антикорупційного бюро. Ми презентуємо повну зміну правил гри – у них не буде жодних перешкод для підприємців, що гратимуть чесно.

Після здобуття незалежності, Україна часто не змогла дотимуватись обіцянок, наданих її громадянам та міжнародній спільноті. Незважаючи на вкрай складні умови, нова Україна прагне жити відповідно до своїх зобов'язань. Україна буде рухатись на своєму шляху до Європейського Союзу, незважаючи на численні перешкоди.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram