ГоловнаПолітика

Порошенко відзначить 70-річчя Перемоги у Польщі з 11 президентами

На Парад в Москву може не приїхати жоден з лідерів європейських країн

Порошенко відзначить 70-річчя Перемоги у Польщі з 11 президентами
Фото: EPA/UPG

У заходах з нагоди 70-річчя закінчення Другої світової війни 7 травня в Ґданську братимуть участь президенти щонайменше 12 країн, зокрема і президент України Петро Порошенко.

Про це повідомляє польський телеканал tvn24, зазначає "Укрінформ".

"Відомо, що разом з президентом Броніславом Коморовським і представниками уряду 7 травня на Вестерплатте (півострів у Ґданську, що вважається символом початку війни - ред.) з'являться всі президенти країн Центрально-Східної Європи: Словаччини, Чехії, Литви, Латвії, Естонії, Угорщини, Румунії, Болгарії, Хорватії, Словенії, а також України, що є найважливішим у нинішній ситуації в Європі", - йдеться в повідомленні.

Крім того, можливість приїзду розглядає президент Франції Франсуа Олланд, а також хтось із членів британської королівської сім'ї.

Цього дня політики разом зі всесвітньо відомими історикам будуть брати участь у дискусії про наслідки Другої світової війни для Європи і світу. У її межах виступлять, зокрема, відомий польський політик, колишній в'язень Освенциму Владислав Бартошевський, а також британський історик Норман Дейвіс.

Головні урочистості на Вестерплатте відбудуться опівночі проти 8 травня (о цій порі гітлерівська Німеччина напала на Польщу). Телеканал зазначає, що на Парад 9 травня в Москву, "ймовірно, не приїде жоден з лідерів європейських країн".

Нагадаємо, від участі в заходах з нагоди Дня Перемоги 9 травня в Москві відмовилися канцлер Німеччини Ангела Меркель, британський прем'єр-міністр Девід Кемерон, голова Європейської Ради Дональд Туск, а також президенти Австрії, Чорногорії, Хорватії, Ізраїлю, Болгарії, Грузії, Польщі, Литви, Латвії та Естонії.

США відправлять на парад американського посла в Росії Джона Теффта, відомого своєю критикою на адресу Росії.

Спочатку очікувалося, що пам'ятні заходи в російській столиці  відвідають лідери 26 іноземних держав.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram