ГоловнаПолітика

У Генштабі хочуть об'єднати десантників і спецпризначенців. НАТО проти

Альянс заявив про загрозу для співпраці з Україною.

У Генштабі хочуть об'єднати десантників і спецпризначенців. НАТО проти
Десантники под Луганском
Фото: Макс Левин

Річна національна програма співпраці НАТО і України на 2015 рік містить положення, яке може нашкодити їй. Про це йдеться в сюжеті "Еспресо ТБ".

Згідно з документом, створювати такий окремий рід військ, як сили спеціальних операцій, будуть на базі вже наявного командування високомобільних десантних військ - ВДВ. Тобто, по суті, українське військове керівництво хоче об'єднати десантників і спецпризначенців у єдине ціле.

Категорично проти цього виступають у НАТО. Ще минулого місяця керівник київського офісу НАТО Марчин Кожієл надіслав відповідного листа на ім'я голови Адміністрації президента Бориса Ложкіна і заступника секретаря РНБО Михайла Коваля.

"Об'єднання сил спеціальних операцій і високомобільних десантних військ під єдиним командуванням, як зараз передбачається в проекті РНП-2015, не тільки знизить рівень сумісності українських сил спеціальних операцій і сил спеціальних операцій НАТО, поставить під сумнів можливість розвитку практичного співробітництва на основі стандартів НАТО, а й знизить здібності і сумісність українських високомобільних десантних військ", - йдеться в листі.

Нагадаємо: про те, що в складі Збройних сил з'являться сили спеціальних операцій, заявив на початку січня міністр оборони Степан Полторак.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram