ГоловнаПолітика

Безапеляційні рішення місцевих судів визнано неконституційними

КС зобов'язав Раду змінити Кодекс адміністративного судочинства.

Безапеляційні рішення місцевих судів визнано неконституційними
Фото: www.epochtimes.com.ua

Конституційний Суд визнав неконституційною норму Кодексу адміністративного судочинства України, яка забороняє оскаржувати рішення місцевого загального суду в адміністративних справах.

Рішення КС оголосив голова суду Юрій Баулін, повідомляють Українські Новини.

Конституційний Суд рекомендував Верховній Раді врегулювати це питання.

Норму про те, що рішення місцевого загального суду як адміністративного суду у справах про рішення, дії чи бездіяльність суб'єктів владних повноважень щодо притягнення до адміністративної відповідальності є остаточним і оскарженню не підлягає, внесли в Кодекс адміністративного судочинства України 2010 року.

У травні минулого року омбудсмен Валерія Лутковська оскаржила її в Конституційному Суді. Вона вважає, що це положення обмежує право фізичних і юридичних осіб на апеляційне та касаційне оскарження.

В Україні право розгляду адміністративних справ розподілено між місцевими (районними, міськими, міськрайонними) судами й окружними адміністративними судами. Місцеві суди розглядають справи в межах своєї території (міста, району), а окружні суди - в межах свого округу. Крім того, місцевим і окружним адміністративним судам підсудні різні види адміністративних справ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram