ГоловнаПолітика

Росія не хоче миру на сході України, - Кучма

Екс-президент дав інтерв'ю китайському каналу

Росія не хоче миру на сході України, - Кучма
Фото: Макс Левин

Другий президент України Леонід Кучма вважає, що на сьогодні Москва не демонструє бажання встановити на сході України мир.

"Головна проблема одна і залежить тільки від однієї сторони - не від України, не від так званих ДНР та ЛНР, не від світової спільноти, а від російської сторони. Бути чи не бути миру в Україні - це все вирішується в Кремлі. Сьогодні я часто кажу, що все залежить від Бога, але Бог далеко, і не всі визнають його існування, ніяк до нього не допросишся, - і від пана Путіна. Тому все залежить від того, як Москва буде далі дивитися на розвиток подій в Україні. Поки що ми не бачимо, щоб вона хотіла миру тут", - сказав Кучма в інтерв'ю центральному китайському телеканалу CCTV, передає "Інтерфакс-Україна".

Він зазначив, що ті умови, які сьогодні висуваються, неприйнятні для української сторони. "Ми не хочемо сьогодні мати поруч ще одне вогнище напруженості за прикладом того ж Придністров'я, Абхазії чи Південної Осетії. Все питання в тому, що і у Європейського союзу, і у тих лідерів, які дали згоду на підписання документа у Мінську - я маю на увазі пані Меркель і пана Олланда - ніяких сумнівів у цьому плані немає. Вони сьогодні виступають за таке мирне вирішення проблеми", - сказав він.

На його переконання, єдина сьогодні можливість - це щоб світова спільнота вимагала від російської сторони чіткого виконання цих домовленостей. "У тому числі, і Китайська Народна Республіка, тому що Китайська Народна Республіка підписала Будапештський меморандум про надання гарантій безпеки Україні. І, на превеликий жаль, китайська сторона поки що, скажімо так, обходить цю проблему. На превеликий жаль", - додав Кучма.

Він також висловив думку, що якби мінські домовленості були виконані в повному обсязі, то "сьогодні був би мир в Україні". "Тобто цими документами була закладена і юридична, і політична основа для врегулювання конфлікту, для припинення війни. Тож усе там було передбачено - починаючи з припинення вогню, починаючи з відведення важких видів озброєння, і в тому числі, контролю - куди всю цю справу відвели, я маю на увазі важкі види озброєння, не буду їх перераховувати", - додав він.

Він висловив жаль у зв'язку з тим, що ці угоди не виконані. "Не виконуються не українською стороною, а протилежною стороною", - додав він.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram