ГоловнаПолітика

Бальцерович назвав нинішню владу в Україні найкращою з 1991 року

Польський реформатор закликав Захід допомогти Україні, списавши їй частину боргу

Бальцерович назвав нинішню владу в Україні найкращою з 1991 року
Фото: Александр Ратушняк

Польський реформатор, колишній віце-прем'єр Польщі Лешек Бальцерович вважає нинішню українську владу найкращою з 1991 року.

Про це він заявив в інтерв'ю виданню Rzeczpospolita.

"Складна економічна ситуація в Україні є результатом попереднього занедбання і російської агресії. Стан економіки не є провиною нинішньої урядової команди, яка робить тверді і необхідні кроки, наприклад, стабілізуючи бюджет завдяки обмеженню дотацій на газ та опалення. Це найкраща влада з 1991 року", - сказав Бальцерович.

За його словами, різке зниження імпорту газу з Росії й інші кроки, які вже зробленj і які українська влада планує зробити, є сигналом, що вони потребують підтримки своїх дій з боку Заходу, в тому числі і Польщі.

На його думку, Захід має допомогти Україні списанням частини зовнішнього боргу або його реструктуризацією.

"Коли Польща у 1989 році здійснювала рішучі реформи, одним з елементів нашого пакету, спрямованого до кредиторів, переважно на Заході, було звернення: ми реформуємося, але очікуємо, що ви підтримаєте наші зусилля скороченням боргу. Нам скоротили його наполовину, і тут є аналогія між Польщею та Україною. Київ має отримати скорочення боргу або як мінімум його реструктуризацію", - констатував Бальцерович.

Нагадаємо, Лешек Бальцерович вважається автором "шокової терапії" - кардинальних реформ у Польщі. Він був міністром фінансів Польщі у 1989-91 роках, віце-прем'єр-міністром у 1997-2000 роках і головою Національного банку Польщі у 2001-2007 роках.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram