ГоловнаПолітика

Перший президент Криму звинуватив Януковича в тортурах

Юрій Мєшков вимагає притягти до кримінальної відповідальності екс-президента України.

Перший президент Криму звинуватив Януковича в тортурах
Фото: krymr.com

Перший і останній президент Криму (1994-1995 роки) Юрій Мєшков просить керівництво російської служби безпеки притягнути до кримінальної відповідальності екс-президента України Віктора Януковича, екс-начальника головкому СБУ в Криму Володимира Тоцького і колишнього генконсула Росії в Криму Володимира Андрєєва.

Про це йдеться в заяві політика, надісланій у ФСБ Росії, повідомляє "Крым.Медиа".

За словами Мєшкова, Янукович, Тоцький і Андрєєв несуть відповідальність за вчинення злочину, передбаченого ст. 117 Кримінального кодексу РФ (спричинення фізичних чи психічних страждань шляхом систематичного заподіяння побоїв чи іншими насильницькими діями). Ці дії, як стверджує колишній президент Криму, були вчинені проти нього 2011 року.

Мєшков нагадав, що 13 липня 2011 року Окружний адмінсуд Криму ухвалив рішення про його депортацію з Криму. Політику також заборонили в'їзд на територію України терміном на 5 років. За словами Мєшкова, цього дня його зупинила група з 12 осіб на чолі з полковником у формі української міліції та передала під охорону конвою СБУ.

Як стверджує Мєшков, після оголошення рішення суду йому не дозволили попрощатися з дітьми, взяти гроші, одяг і навіть поїсти. За його словами, на виїзді із Сімферополя йому стало погано, проте на прохання викликати медиків представники СБУ відповіли "грубими глузуваннями і відвертим знущанням".

"Я почав непритомніти. Машину зупинили, біля машини я впав і на деякий час знепритомнів. Отямився від поштовхів, мене тягли за ноги, я пробував чинити опір, просив викликати лікарів. Мені заламали руки, схопили за ноги і кинули обличчям вниз на підлогу автомашини. Мені ставало все гірше, я періодично непритомнів, відчував нестерпний головний біль і нудоту, різкі болі в ділянці серця", - згадує політик. Він додав, що швидку допомогу викликали тільки після того, як начальнику конвою "подзвонили авторитетні посадові особи з Москви".

Нагадаємо, екс-президент Віктор Янукович утік з України в ніч на 23 лютого через Севастополь. Зараз він у Росії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram