ГоловнаПолітика

Російський перепис населення в Криму недостовірний, - Меджліс

Цифри "досить умовні і викликають дуже багато запитань".

Російський перепис населення в Криму недостовірний, - Меджліс
Крымские татары под телеканалом ATR во время обыска
Фото: krymr.com

У Меджлісі кримськотатарського народу вважають, що дані про етнічні групи, зазначені в попередніх підсумках перепису населення в анексованому Криму, не відповідають дійсності.

Про це заявив перший заступник голови Меджлісу Наріман Джелял, повідомляє Крым.Реалии.

Перші підсумки перепису засвідчили, що кількість етнічних росіян порівняно з показниками 13-річної давності зросла, а етнічних українців, навпаки, зменшилася. Число кримських татар, за даними ініціаторів перепису, також побільшало - 232,3 тис. жителів півострова (10,6% населення), ще 45 тис. осіб (2% кримчан) назвали себе татарами.

"Ми спочатку говорили про те, що не покладали особливих надій на цей перепис. Ми не закликали кримських татар ані брати участь, ані відмовлятися від участі, залишивши кожному самому вирішувати, як вчинити. Я знаю, що дуже багато людей відмовлялися брати участь. Для мене озвучені цифри не містять якоїсь важливої інформації", - сказав Джелял.

На його думку, цифра майже у 280 тис. кримських татар - "досить умовна і викликає дуже багато запитань".

"280 тисяч - ми називали ще в 90-ті роки таку цифру. За цей час, і дуже багато експертів говорили про це, саме кримські татари в Криму мали позитивний індекс народжуваності, на відміну від багатьох інших національних спільнот Криму, що непокоїло декого", - пояснив перший заступник голови Меджлісу.

Він також наголосив, що зазначені цифри не відповідають дійсності. За його словами, вони повинні бути набагато більшими, враховуючи, що 20 років у Криму не відбувалося великих міграційних процесів, окрім кількох тисяч, які виїхали за останній рік.

Нагадаємо, перепис населення в окупованому Росією Криму засвідчив, що з 2001 року кількість росіян на півострові зросла на 26%, а українців скоротилася на 30%.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram