ГоловнаПолітика

Журналісти дізналися, як працюють російські боти на інтернет-форумах

Тролі в РФ заробляють щонайменше 17 тисяч гривень на місяць

Журналісти дізналися, як працюють російські боти на інтернет-форумах

Петербурзький блогер Марат Буркхард розповів про те, як він працював у конторі "Интернет исследования", більш відомій як "фабрика тролів". Інтерв'ю з ним опублікувало "Радіо Свобода".

Буркхард два місяці пропрацював у відділі, який створював коментарі для провінційних форумів.

"Коментується це так: ми на трійки поділені, один з нас "лиходій", той, хто пише, що нібито не згоден із тим, що написано на цьому форумі, лає владу, щоб якусь достовірність надати всьому. Решта двоє вступають у дискусію з ним: ні, ви не праві, все абсолютно правильно. Причому один повинен забезпечити коментар якийсь картинкою, відповідною за змістом, а інший посиланням на свою правоту. Зрозуміло, так? Лиходій, картинка, посилання", - повідомив він.

"Так наша трієчка проходиться по всій країні, по всіх форумах, починаючи від Калінінграда, закінчуючи Владивостоком, підтримуємо видиме життя на цих форумах, щось там пишемо, відповідаємо один одному. Там є ключові слова, теги, вони потрібні для пошукових машин. Дають п'ять ключових слів, наприклад: Шойгу, міністр оборони, російська армія. У кожного з нашої трієчки це ключове слово має бути всюди в кожному коментарі. Причому його не можна відмінювати", - розповів блогер.

Приклад: вкиди про присутність військ НАТО в складі українського контингенту з ключовими словами "новости украины", "россия и украина", "война на украине", "политика украины", "украина нато", "нато", "чвк".

Вихідний пост "НАТО снова засветилось" спершу з'являється в ЖЖ flcrbqrjn:

Потім цей пост (за алфавітним списком) з'являється на астраханському форумі. Тут до справи долучається "троль-лиходій", якому відразу відповідає "троль із посиланням":

За ним приходить черга "троля з картинкою":

Схожі пости з'являються загалом на 35 форумах: від Брянська і Воронежа до Чити і Череповця. Завдяки цьому тема підступає до топ "Яндексу".

Так само просувають будь-які інші новини. Наприклад, про те, як Обама жував жуйку в Індії, або про те, як Путін привітав росіян із Різдвом.

На фабриці тролів є багато різних підрозділів, стверджує Буркхард. "Є відділ українською мовою, відділ англійською мовою, бомбардують сайти CNN чи BBC. У цих свої завдання, не Самара, а "Нью-Йорк Таймс". Для "Фейсбуку" є спеціальні. Там кабінетів 40, і в кожному сидять по 20 осіб, у кожного - свої завдання. Пишуть і пишуть цілий день, і там не до сміху, за сміх звільняють. І так щодня, будь-яка новина - і давай, поїхали. То Обама, то Меркель, то Греція, то Північна Корея", - зазначив він. За його словами, зарплата в його відділі - 45 тисяч рублів (17 тисяч гривень). У тих, хто пише іноземними мовами, - 65 тисяч рублів (25 тисяч гривень). У начальства - 70-80 тисяч рублів (27-31 тисяча гривень).

Нагадаємо, що Україна у відповідь на таку пропаганду створила Міністерство інформаційної політики, яке сформувало добровольчі "інформаційні війська".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram