ГоловнаПолітика

БПП анонсував закон про життя на окупованих територіях

Документ запустить "максимальні пільги для людей"

БПП анонсував закон про життя на окупованих територіях
Фото: Макс Требухов

Голова фракції "Блок Петра Порошенка" у Верховній Раді Юрій Луценко заявив, що незабаром парламент прийме закон про життя людей на територіях, визначених окупованими.

"За два тижні роботи в комітетах Верховна Рада підготує закон, який визначить права та обов'язки жителів таких територій. Ми підемо на максимальні пільги для людей, знайдемо механізм фінансування пенсій та їх розміру, постачання тепла та електроенергії та їх оплати", - наводить слова Луценка прес-служба БПП.

17 березня Верховна Рада визнала території Донецької та Луганської областей, де запроваджується особливий порядок місцевого самоврядування, тимчасово окупованими, визначила межі таких районів і встановила, що особливий порядок місцевого самоврядування почне діяти тільки після виборів на Донбасі, проведених за українським законодавством.

Як заявив Луценко, прийнятими законодавчими актами український парламент констатував кілька речей: у певних районах не функціонує українська влада; ці території перебувають під окупацією російських регулярних військ; влада згодна з тим, що вибори там мають відбутися не синхронно з усією Україною.

"Вибори можуть відбутися як цього року, так і пізніше. Все залежить від того, коли на цій території запрацює український закон, українські партії, українські ЗМІ, українські прокурори", - зазначив політик.

При цьому він додав, що для прискорення досягнення такої ситуації Київ готовий до компромісів.

"Наприклад, українська міліція може патрулювати місто разом з місцевими жителями, які, звичайно ж, не стояли зі зброєю; місцевий прокурор може призначатися за погодженням з місцевою владою, але не бойовиками; а голова місцевого суду може призначатися після консультацій з місцевими депутатами, які також не скоювали злочинів проти людяності. Але Україна не піде на повідку в терористів, які зі зброєю в руках будуть фальсифікувати результати виборів", - заявив Луценко.

Нагадаємо, ДНР і ЛНР відмовилися визнавати прийняті парламентом закони. Таким чином, виконання мінських домовленостей черговий раз опинилося під загрозою.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram