ГоловнаПолітика

Мін'юст і Венеціанська комісія розійшлися в принципах люстрації (оновлено)

Голова комісії Джанні Букіккіо наполягає на критерії індивідуальної відповідальності

Мін'юст і Венеціанська комісія розійшлися в принципах люстрації (оновлено)
Павел Петренко
Фото: www.minjust.gov.ua

Міністр юстиції Павло Петренко заявив, що в експертів Венеціанської комісії більше немає запитань до українського закону про люстрацію (про очищення влади).

Міністр у своєму фейсбуці назвав неправдивою інформацію телеканалу "Інтер" про критику Венеціанською комісією закону принципів люстрації в Україні.

"Більше того, я ще раз підтверджую, що після вчорашніх і сьогоднішніх консультацій практично усі питання експертів знято з порядку денного. Так, члени комісії визнали, що ми ухвалили унікальний закон, який відрізняється від практик усіх країн, які проводили класичну люстрацію. У нас є "класична" частина "анти-КГБ" і "анти-комунізм", але є і своя, антикорупційна, у сенсі очищення правової системи і очищення влади, яка була змінена у неконституційний спосіб через повернення Януковичем до старої конституції і так звану адміністративну реформу", - зазначив Петренко.

"Нам підтвердили право звільняти чиновників не "поштучно", а за колективним критерієм – тільки за ознакою роботи на вищих посадах у держслужбі за часів Януковича. І ця принципова позиція залишиться навіть після внесення змін до Закону про очищення влади", - додав він.

За словами міністра, Україна завершить консультації з Венеціанською комісією протягом квітня. Мін'юст розраховує на отримання максимально позитивного для України висновку.

"Я розумію, що люстрація це боляче і неприємно. Але прикриватися фейковою думкою Венеціанської комісії з цього приводу не вийде. Як би цього не хотілось представникам Опозиційного блоку, який має вплив на редакційну політику телеканалу "Інтер"", - підсумував міністр.

У відповідь група "Інтер" оприлюднила відеозапис інтерв'ю з головою Венеціанської комісії Джанні Букіккіо, в якому він говорить, що в законі про люстрацію має бути закладений принцип індивідуальної відповідальності.

"Найбільш важлива річ для доповідачів - це індивідуальна відповідальність. Коли ви когось люструєте, ви повинні бути впевнені, що ця особа несе індивідуальну відповідальність, а не просто відповідає за те, що виконувала певну функцію в системі. Це дуже важливий момент для нас", - сказав Букіккіо.

Нагадаємо, в лютому повідомлялося, що у Венеціанської комісії виникли зауваження до закону про люстрацію. У зв'язку з цим Президент Петро Порошенко заявив, що закон буде доопрацьовано.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram