ГоловнаПолітика

Порошенко написав статтю для WSJ про Крим

У провідній газеті США Президент назвав Росію агресором.

Порошенко написав статтю для WSJ про Крим
Фото: EPA/UPG

Президент Петро Порошенко написав статтю для Wall Street Journal про Крим.

"Рік тому українська територія Криму була незаконно анексована нашим сусідом і тодішнім партнером Російською Федерацією. Рік опісля Крим залишається частиною України, і це наша спільна відповідальність з рештою світу, щоб скасувати несправедливість де-факто і де-юре - зробити так, щоб агресор пішов. Рано чи пізно Крим повернеться тому, кому він належить, і наш спільний обов'язок зробити це якомога швидше - через повагу до прав наших громадян, міжнародного права і заради збереження глобальної безпеки", - йдеться в його тексті, названому "Крим і далі Україна".

"Я сам був свідком незаконної та ганебної окупації, і ніколи не забуду і не виправдаю це. Коли я відвідав кримську столицю Сімферополь рік тому, щоб допомогти домовитися про врегулювання, я бачив багато "зелених чоловічків", які насправді були добре озброєними професійними солдатами. І хоча вони були в масках і переодягнені, у формі зі зміненим маркуванням, стало зрозуміло, що кожна команда окупації приходила з одного джерела: з Кремля", - наголосив він.

За словами Президента, Росія своїми діями не тільки "зазіхнула на міжнародне право, а й забрала в громадян України право жити у власній державі".

"Москва швидко експортувала свою владу сильної руки, розправляється з інакомисленням, ЗМІ та доступом до інформації", - сказав Порошенко, згадавши також про загрозу депортації та порушення прав місцевих жителів півострова, особливо кримських татар.

Президент нагадав, що 27 березня 2014 року 100 держав-членів ООН прийняли резолюцію, в якій підтримали територіальну цілісність України і визнали Крим частиною України. "Ми пам'ятаємо і цінуємо цей прояв міжнародної солідарності. І ми віримо, що кримський народ знову здобуде свою рідну землю", - підкреслив він.

Зазначимо, що статтю Порошенка опублікували наступного дня після першої річниці анексії, яку в Москві відзначили 100-тисячним мітингом.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram