ГоловнаПолітика

Прокуратура Німеччини перевірить дані про 100 німців, які воювали за ДНР і ЛНР

Переслідувати найманців за німецьким законодавством досить складно

Прокуратура Німеччини перевірить дані про 100 німців, які воювали за ДНР і ЛНР
Архив
Фото: www.donetskiy.org

Прокуратура ФРН перевірить інформацію про те, що на боці проросійських сепаратистів на Донбасі воює понад сотня громадян Німеччини.

Інформацію про це напередодні оприлюднила газета Welt Am Sonntag. Мова йде переважно про "російських німців" - пізніх переселенців німецького походження з республік колишнього СРСР. Деякі з них, за даними газети, мають досвід служби у Бундесвері.

Як повідомляє Deutsche Welle, представник МВС ФРН підтвердив, що вже відомо про "окремі випадки". Однак про порушення кримінального розслідування наразі не йдеться, оскільки правову оцінку в такому разі дати важче, ніж, наприклад, у разі, коли йдеться про участь у боях на боці терористичного угруповання "Ісламська держава".

Справа в тому, що "Ісламська держава" визнана в Німеччині терористичною організацією за злочини, скоєні в Сирії та Іраку. Тому участь у бойових діях на боці цього угруповання може стати порушенням статті 89 Кримінального кодексу Німеччини. Ці дії можуть розцінюватися як "тяжкий злочин проти держави" і каратися тюремним ув'язненням терміном до десяти років. Однак статус бойовиків на сході України не відповідає цій статті, зазначається в повідомленні прокуратури. Тому громадяни Німеччини не можуть бути покарані за участь у конфлікті, а лише за конкретні злочини, які вони могли вчинити на Донбасі.

Посередників, які вербували бійців для участі в конфлікті на сході України на боці проросійських сепаратистів, також можуть притягнути до кримінальної відповідальності. Посередниками, за даними ЗМІ, виступали здебільшого німці російського походження. Максимальне покарання за цим злочином - ув'язнення терміном до п'яти років.

Нагадаємо, наприкінці лютого в Іспанії поліція затримала вісім громадян цієї країни, які повернулися після участі у конфлікті на Донбасі на боці сепаратистів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram