ГоловнаПолітика

У Сімферополі затримали українського активіста і польського журналіста (оновлено)

"Самооборона" Криму захопила громадянина Польщі

Вранці 14 березня в Сімферополі затримали українського активіста Олександра Кравченка.

Як розповів "Крым.Реалии" сам активіст, співробітники поліції затримали його за українську символіку.

"Мене затримали у парку Шевченка. Туди я прийшов, щоб зустрітися з журналістами. Співробітники поліції і самооборони сказали мені, що у мене заборонені атрибути. Із собою у мене була синьо-жовта стрічка", - розповів Кравченко.

Александр Кравченко
Фото: krymr.com
Александр Кравченко

Активіста відвезли в Центральний райвідділ поліції Сімферополя, зараз складають протокол, Кравченко очікує допиту, адвоката поки що на місці немає.

Олександр Кравченко був одним із затриманих активістів на акції пам'яті українського поета Тараса Шевченка 9 березня. Після цього, 12 березня, відбувся суд, на якому йому і ще двом активістам винесли покарання за використання української атрибутики - наявність жовто-синіх прапорів і стрічок на згаданій акції. Активістам судом призначено обов'язкові роботи тривалістю 40 годин кожному.

Крім того, як повідомляє "Центр журналістських розслідувань" з посиланням на консульство Польщі в Одесі, у Сімферополі "самооборона" затримала журналіста польського телеканалу Polsat NewsТомаша Кулаковського.

Томаш Кулаковски
Фото: twitter.com/tkulakowski
Томаш Кулаковски

Так, у консульстві повідомили, що журналіст написав про своє затримання, потім зв'язок з ним зник.

Оновлено: Як повідомляє "Крым.Реалии", журналіста польського телеканалу Polsat News Томаша Кулаковського відпустили після перевірки документів.

"Ми приїхали в Крим, щоб працювати, але наразі це у нас не виходить", - сказав польський журналіст.

Українського активіста Олександра Кравченка після утримання у районному відділі поліції і допитів у центрі протидії екстремізму відпустили і вручили застереження. Про це кореспонденту "Крым.Реалии" телефоном повідомив сам Кравченко.

Він також сказав, що разом з ним було затримано іншого активіста Леоніда Кузьміна, який також прийшов до пам'ятника Шевченку, щоб поспілкуватися з журналістами. Його теж возили з райвідділу поліції в центр протидії екстремізму і назад.

"У центрі протидії екстремізму нам вручили застереження про те, щоб ми поводилися добре", - сказав Кравченко.

При цьому, як зазначив у розмові активіст, причина затримання Кузьміна незрозуміла, оскільки у нього не було української символіки, що стало приводом для затримання Кравченка.

Нагадаємо, 12 березня суд Сімферополя визнав прапор України забороненою символікою.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram