ГоловнаПолітика

Перевірка суддів триватиме три роки, - заступник глави АП

В Україні налічується до трьох тисяч служителів Феміди

Перевірка суддів триватиме три роки, - заступник глави АП
Фото: Александр Ратушняк

Процес оцінювання суддів в рамках проведення судової реформи затягнеться на три роки.

Про це в інтерв'ю LB.ua розповів заступник голови Адміністрації президента Олексій Філатов.

"Механізм оцінювання був передбачений для того, щоб очистити судову систему від суддів, які не можуть або підтвердити свою професійну кваліфікацію, або не відповідають вимогам до судді за антикорупційними або морально-етичними критеріями. У законопроекті пропонується про кожного суддю вести досьє, для початку - за останні 3 роки, надалі - за весь період роботи. За зібраною статистикою розглянутих справ і скасованих рішень вищими судами буде формуватися показник ефективності роботи конкретного судді порівняно з загальними даними про суд, про регіон або поо країну в цілому", - розповів Філатов.

У досьє також будуть внесені дані про скасовані суддями рішеннях, декларації про доходи та витрати, інформація про притягнення до дисциплінарної відповідальності, а також результати анонімного тестування.

Проводити перевірку буде Вища кваліфікаційна комісія суддів.

"Зараз є певний відсоток суддів, які не відповідають обійманим ними посадам за професійними критеріями. В адвокатській практиці іноді доводилося стикатися з суддями, які не розуміють суті спору, який вони повинні вирішити. І доводиться адвокатам витрачати дуже багато зусиль, щоб просто пояснювати судді, про що йде мова і які норми права тут потрібно застосовувати", - зазначив заступник голови АП.

"Громадськість, звичайно, висуває ініціативи, наприклад, звільнення всіх суддів або їхнє перепризначення. Але реалістичність цих ініціатив сумнівна. Ми не можемо дозволити собі припинити здійснення правосуддя в Україні. Водночас, якщо розглядати цю ініціативу через призму Конституції, то також виникають питання. Є принцип відповідальності, і вона має бути індивідуальною, а звільняти без розбору всіх без винятку суддів тільки тому, що зараз склалася така думка у суспільстві, було б неправильно", - додав він.

За інформацією Олексій Філатова, в Україні приблизно 2,5 тисячі суддів апеляційних судів, 48 суддів Верховного Суду плюс близько 300 суддів вищих спеціалізованих судів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram