ГоловнаПолітика

Ліквідації господарських судів не буде, - заступник голови АП

Верховний Суд може впасти від навантаження

Ліквідації господарських судів не буде, - заступник голови АП
Фото: Александр Ратушняк

Рішення про ліквідацію господарських судів як найбільш корумпованих є некоректним, оскільки корупція є у всіх судах.

Таку думку в інтерв’ю LB.ua висловив заступник голови Адміністрації Президента Олексій Філатов.

"Є багато позитивних моментів у господарських судах, у т. ч. швидкість розгляду справ, більша стабільність практики. Проблем також багато, але об'єктивних плюсів їх ліквідації - мінімум. При всіх питаннях до господарських, як і до інших судів, у рамках громадського обговорення, яке проводилося перед прийняттям закону, переважна більшість експертів висловлювалася за їх збереження", - зазначив Філатов.

За його словами, Україна сьогодні не може дозволити собі скоротити кількість ланок у судовій системі з 4 до 3, як у більшості унітарних держав.

"Касаційні судові інстанції розглядають в рік близько 200 тисяч з близько 4 мільйонів загальної кількості справ у судах. Уявіть собі, що ми зараз замість трьох вищих спеціалізованих судів і Верховного Суду зробимо один касаційний суд. Йому доведеться розглядати 200 тис. справ. У 2007 році у нас вже була ситуація, коли Верховний Суд через велике навантаження змушений був віддавати справи до судів апеляційної інстанції для перегляду в порядку касації. Це ненормально. І, нагадаю, тоді Верховний Суд виступав касаційною інстанцією тільки в цивільних і кримінальних справах. Зараз йтиметься ще й про господарські та адміністративні", - розповів заступник голови АП.

"Якщо зараз ми скоротимо кількість вищих судів, то Верховний Суд впаде під цим навантаженням. Потрібно шукати оптимальне рішення для поступового скорочення кількості касаційних скарг і взагалі навантаження на суди", - додав він.

Рішенням, на думку Філатова, може бути запровадження інституту мирових суддів, розширення застосування інституту наказного провадження, передача вирішення питань, де спору фактично немає, у позасудові органи, компенсування у повному обсязі судових витрат тощо.

"Якщо кількість справ, які потрапляють в касаційну інстанцію, стане 10 або хоча б 50, а не 200 тисяч, то можна буде порушувати питання об'єднання вищих судів. А в ідеалі касаційна інстанція - як у європейській традиції - має розглядати мінімальну кількість справ, найважливіших для формування єдиної судової практики. В Англії Верховний Суд один, але він розглядає до 100 (не тисяч, а одиниць) справ на рік", - зазначив заступник голови АП.

При цьому він акцентував, що ліквідація - це часто видимість реформи, а Україні потрібні повноцінні змістовні реформи.

Нагадаємо, ліквідувати господарські суди запропонував прем'єр-міністр Арсеній Яценюк з метою економії. За його словами, при повному обсязі фінансування госпсуди розглядають лише 3% справ. Господарські спори, справи про банкрутство та земельні питання він запропонував передати судам загальної юрисдикції.

Судова система України зараз складається із загальних судів, господарських та адміністративних судів.

Детальніше про судову реформу читайте в інтерв'ю Олексій Філатов: "Корупція є в усіх судах на всіх рівнях".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram