ГоловнаПолітика

Кабмін зібрався судити Росію в українських судах

Яценюк анонсував законопроект про відповідальність РФ.

Кабмін зібрався судити Росію в українських судах
Фото: Макс Требухов

Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк закликав Верховну Раду прийняти закон про юрисдикційні та майнові імунітети іноземної держави, який дозволить "судити іноземні держави в українських судах, якщо такі іноземні держави вчинили незаконні дії щодо українських громадян або компаній, у тому числі конфіскували чи націоналізували українське майно на будь-якій території" .

Про це він заявив на засіданні Кабміну, повідомляє урядова прес-служба.

За його словами, такі норми діють у кількох країнах-членів ЄС та інших державах, наприклад Австралії та Аргентині.

Цим законом Україна дасть "можливість українським громадянам і українським компаніям захищати свою власність, у тому числі незаконно націоналізовану на території Автономної Республіки Крим", додав Яценюк.

Він доручив Міністерству юстиції підготуватися до доповіді в парламенті "про необхідність прийняття цього законопроекту і після прийняття цього закону вжити всіх правових заходів для захисту майнових інтересів українських компаній, українських громадян і в цілому Української держави".

Нагадаємо, влітку Україна оцінила свої втрати від анексії Криму Російської Федерації більш ніж в 1 трлн гривень. Відтоді за участю РФ проросійські бойовики практично знищили кілька населених пунктів України, зокрема велике місто Дебальцеве, і завдали значної шкоди українській інфраструктурі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram