ГоловнаПолітика

Лутковська знову попросила СК РФ відпустити Савченко під домашній арешт

Адвокати української льотчиці заявляють про різке погіршення здоров'я Надії

Лутковська знову попросила СК РФ відпустити Савченко під домашній арешт
Фото: obozrevatel.com

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська звернулася до голови Слідчого комітету Російської Федерації Олександра Бастрікіна про зміну запобіжного заходу для Надії Савченко у зв'язку з різким погіршенням стану її здоров'я. Про це повідомляє прес-служба омбудсмена.

"Такий крок з Вашого боку стане актом гуманізму, оскільки дозволить зберегти життя Надії", - сказано у зверненні Лутковської.

У своєму зверненні Лутковська зазначила, що зміна запобіжного заходу для української льотчиці відповідатиме вимогам Конвенції про захист прав людини та основних свобод, а також практиці Європейського суду з прав людини, яка склалася останнім часом у справах про утримання під вартою осіб за наявності захворювання, яке робить їх перебування під вартою неможливим.

"Враховуючи те, що посольство України в Російській Федерації та адвокати Надії Савченко готові надати місце проживання для неї на території м.Москви, прошу Вас розглянути можливість звернення найближчим часом до суду з метою зміни запобіжного заходу для Надії Савченко на інший, не пов'язаний з утриманням під вартою, наприклад - домашній арешт", - йдеться в листі омбудсмена України.

Лутковська готова гарантувати перебування Савченко за місцем призначення домашнього арешту, а також її явку на першу вимогу слідчого.

Нагадаємо, про різке погіршення стану здоров'я Надії Савченко повідомила член Ради з розвитку громадянського суспільства і прав людини при президенті Російської Федерації Олена Масюк після чергового візиту до льотчиці. Таке різке погіршення стану здоров'я, на думку російської правозахисниці, може призвести до смерті Надії в будь-який момент.

На початку лютого 2015 року Лутковська вже зверталася до судді Басманного районного суду міста Москви Наталії Дудар з проханням про зміну запобіжного заходу у вигляді утримання під вартою на інший, передбачений статтею 98 КПК РФ, не пов'язаний з утриманням під вартою, і навіть пропонувала взяти Савченко на поруки, але ці прохання не були задоволені. Суд продовжив арешт української льотчиці до 13 травня.

Надія Савченко голодує уже 80 днів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram