ГоловнаПолітика

МЗС РФ негативно відреагувало на заклики ООН звільнити Савченко

Заяви Верховного комісара ООН з прав людини в РФ назвали "тиском на суд"

МЗС РФ негативно відреагувало на заклики ООН звільнити Савченко
Фото: EPA/UPG

Заяву представника Верховного комісара ООН з прав людини Руперта Колвілла про необхідність негайно звільнити українську льотчицю Надію Савченко в Росії розцінюють як безцеремонну і відкриту спробу тиску на правосуддя. Таку заяву сьогодні опублікувало міністерство закордонних справ Росії.

"Розцінюємо цю заяву як безцеремонну і відкриту спробу тиску на правосуддя. Вважаємо абсолютно неприйнятною ситуацію, коли виконавча оонівська структура публічно закликає державу - члена ООН порушити принцип верховенства права і намагається вплинути на судовий розгляд", - сказано в заяві МЗС.

Російське зовнішньополітичне відомство нагадало, що Росія звинувачує викрадену бойовиками Савченко в тяжких злочинах, тому відмовляється послаблювати обмежувальні заходи проти українки.

У міністерстві звернули увагу на те, що офіційний представник фактично закликає відпустити обвинувачену на свободу без суду і слідства, тоді як, на думку того самого управління, "розслідування всіх нападів на журналістів і покарання винних за допомогою ефективної та дієвої внутрішньодержавної системи кримінального правосуддя є імперативом".

"Не хотілося б думати, що співробітники УВКПЛ навмисно спотворюють факти і з чужого голосу озвучують далекі від дійсності оцінки. Наполегливо вимагаємо від керівництва УВКПЛ неухильно дотримуватися положення статей 100 і 101 Статуту ООН, включно з необхідністю забезпечувати високий рівень компетентності і сумлінності персоналу та неупередженість при виконанні ним своїх обов'язків", - йдеться в коментарі МЗС РФ.

Нагадаємо, Надію Савченко викрали на території України в червні 2014 року і незаконно вивезли до Росії, де місцеві правоохоронні органи взяли її під варту. Українку звинувачують у причетності до вбивства двох журналістів ВГТРК, загиблих під час бойових дій у Донбасі. Із 13 грудня Савченко оголосила голодування, яке тримає досі; через тривале голодування в Надії почалися проблеми з внутрішніми органами, однак вона не має наміру припиняти акцію протесту доти, поки не вийде на свободу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram