ГоловнаПолітика

Введення миротворців займе щонайменше півроку, - експерт

Експерти підтримують ідею з миротворцями ООН

Введення миротворців займе щонайменше півроку, - експерт
Фото: Макс Требухов

Введення миротворчої місії на Донбас можливе щонайшвидше через півроку. Такі прогнози озвучив співдиректор програм зовнішньої політики і міжнародної безпеки Центру Разумкова Михайло Пашков під час круглого столу в Інституті Горшеніна.

"Миротворча місія - це одна зі складових процесу врегулювання конфлікту. При цьому існують три проблемні моменти. По-перше, рішення і його реалізація буде не зараз, не завтра... Щонайшвидше через півроку. По-друге, Росія - це сторона-агресор, учасник конфлікту по суті. Питання у складі такого миротворчого контингенту... І по-третє - прийняття рішення ООН про введення миротворців для кожної країни (члена ООН - LB.ua) буде вельми дражливим, тому що це означає відправити свій контингент у зону бойових дій, де йде збройне протистояння", - заявив він.

Зважаючи на проблемні моменти, на думку Пашкова, Україні потрібно використовувати всі міжнародні механізми, щоб реалізувати пропозицію президента Петра Порошенка.

Зі свого боку екс-спікер МЗС Олег Волошин вважає, що потрібно було просити про миротворців ще після перших домовленостей у Мінську.

"Якщо ми обрали стратегію тимчасово звільняти Донбас силою, то потрібно було відразу звертатися до ООН по миротворців. Це абсолютно нормальний механізм. Таким кроком ми вкотре показали б, або що Росія - країна, яка не хоче врегулювання конфлікту, або нарешті отримали б бар'єр для формування повноцінної оборони та організації мирного життя на звільненій частині Донбасу... Так, це (введення миротворців - LB.ua) заморожування конфлікту, але ми й так маємо заморожування", - заявив Волошин.

Також він додав, що присутність миротворців на Донбасі може бути тривалим.

"Миротворчий контингент на Кіпрі стоїть із 1974 року. Кіпр уже член ЄС, але це не заважає жителям країни... А з північного боку стоять 40 тис. турецької армії", - додав він.

Нагадаємо, президент Петро Порошенко виступив за введення на Донбас миротворчого контингенту ООН.

12 лютого в Мінську тристороння контактна група домовилася про перемир'я на Донбасі, але воно було порушено ще першого дня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram