ГоловнаПолітика

Рада змінила порядок призначення і звільнення голови АКБ (оновлено)

Право призначати і звільняти директора бюро віддано президенту

Рада змінила порядок призначення і звільнення голови АКБ (оновлено)
Фото: Александр Ратушняк

Верховна Рада внесла зміни до порядку призначення і звільнення директора Антикорупційного бюро.

За ухвалення законопроекту №1660-д в цілому проголосували 247 народних депутатів. Документ проголосовано з урахуванням внесених коаліцією правок.

Документом визначено, що директора АКБ призначає і звільняє президент (раніше була потрібна ще й згода ВР), але може звільнити і парламент, якщо міжнародний аудит визнає діяльність директора АКБ незадовільною.

Аудит діяльності директора АКБ буде раз на рік проводити комісія з трьох осіб - по одному представнику від президента, Кабміну і парламенту. Для визнання діяльності глави бюро незадовільною досить негативного ув'язнення двох із трьох членів комісії.

Законом також внесено зміни до повноважень бюро.

Нагадаємо, на пост директора Національного антикорупційного бюро України претендує 161 людина.

Серед найцікавіших кандидатур - колишній федеральний прокурор, помічник прокурора США Богдан Вітвіцький, українець за походженням; Давид Сакварелідзе, який з 2009 по 2012 рік обіймав посаду першого заступника головного прокурора Грузії; начальник Головного слідчого управління СБУ Василь Вовк, колишній слідчий Генпрокуратури Галина Климович, головний військовий прокурор Анатолій Матіос. У списку немає Михайла Саакашвілі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram