ГоловнаПолітика

Порошенко не обговорював з Меркель і Олландом "план Путіна", - Чалий

Йшлося про виконання Мінських домовленостей

Порошенко не обговорював з Меркель і Олландом "план Путіна", - Чалий
Архив
Фото: Макс Левин

Під час переговорів президента України Петра Порошенка з президентом Франції Франсуа Олландом і федеральним канцлером Німеччини Анґелою Меркель не було жодного тиску в питанні врегулювання конфлікту на Донбасі. Про це заявив заступник глави Адміністрації президента Валерій Чалий, повідомляє ТСН.

"Насправді, не повинен визначати майбутнє України хтось ззовні. Жодного тиску з боку європейців на нас не було. Такі побоювання були, але не у нас. Це обговорювалося експертами", - сказав він в ефірі одного з телеканалів.

За словами заступника глави АПУ, навпаки, учасники переговорів напрацьовували єдину позицію щодо врегулювання ситуації на основі Мінських домовленостей, конкретні кроки виходу на результат, припинення вогню, виведення важкої артилерії і політичне рішення.

"Зустріч показала, що ми можемо зараз чітко говорити з нашими партнерами про єдину позицію. Власне, з цією позицією вони й поїхали в Москву до четвертої сторони "нормандського формату", - констатував чиновник.

"Ніякого обговорення федералізації і того, що зараз в зарубіжній пресі пролунаало, немає. Метою було узгодити позиції напередодні візиту канцлера Меркель і президента Олланда в Москву, - сказав він і додав, - Ніякого документа, так званого "плану Путіна", для обговорення вони не привозили".

Заступник глави АПУ підкреслив, що основна вимога переговорів останніх днів - виконання Москвою зобов'язань, які вона взяла на себе у вересні 2014 року.

"Мова йде про виконання вже досягнутих домовленостей, де є підпис РФ і є підпис європейців і гарантії, які дають можливість для врегулювання. Все на столі, треба тільки вийти на рішення", - сказав він.

Чалий також зазначив, що і надалі залишається прихильником політичного, мирного врегулювання ситуації на Донбасі, оскільки вважає "дипломатичні зусилля саме тим шляхом, який може вивести на рішення".

Водночас він висловив переконання, що Україна повинна мати сильну оборону.

"Я згоден з тим, що дипломатичний формат повинен поєднуватися з сильною внутрішньою консолідацією, економічними рішеннями і потужною здатністю захищати країну. Інакше успіху дипломатів не буде", - резюмував заступник глави АПУ.

Нагадаємо, 6 лютого Меркель і Олланд відвідали Москву, щоб зустрітися з президентом Росії Володимиром Путіним. Лідери Німеччини і Франції мали намір представити Путіну нову пропозицію з врегулювання ситуації на Донбасі.

Раніше видання The New York Times, посилаючись на дипломатичні джерела, повідомило, що Володимир Путін запропонував "занадто цинічний" варіант вирішення конфлікту на Донбасі, який нагадував "дорожню карту для нового Придністров'я чи Абхазії в Україні".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram