ГоловнаПолітика

Парламент визнав юрисдикцію Гаазького трибуналу щодо злочинів РФ на Донбасі

Проект заяви до Міжнародного кримінального суду підтримав 271 депутат

Парламент визнав юрисдикцію Гаазького трибуналу щодо злочинів РФ на Донбасі
Гаагский трибунал
Фото: http://www.un.org

Верховна Рада України на сьогоднішньому пленарному засіданні визнала юрисдикцію Міжнародного кримінального суду в Гаазі (Нідерланди) щодо вчинення злочинів проти людяності та воєнних злочинів вищими посадовими особами Росії та керівниками терористичних організацій ДНР і ЛНР.

За ухвалення проекту заяви до Гаазького трибуналу №1887 у цілому проголосував 271 депутат при мінімально необхідних 226.

Ухваленням заяви Рада визнала юрисдикцію Гаазького трибуналу щодо злочинів на Донбасі і вирішила звернутися до Суду з метою встановлення винних у вчиненні з 20 лютого 2014 року донині злочинів, а також для притягнення до кримінальної відповідальності вищих посадових осіб Росії, керівників ДНР і ЛНР й інших осіб, установлених прокурором суду.

У заяві українського парламенту зазначено, що збройна агресія Росії проти України триває з весни 2014 року, через що анексовано Крим, захоплено терористами частину Донецької та Луганської областей, загинули тисячі українських громадян, зокрема діти, отримали поранення тисячі людей, зруйновано інфраструктуру Донбасу, а сотні тисяч громадян мусили покинути свої будинки.

Наголошено, що останнім актом насильства з боку військових підрозділів Росії і підтримуваних цією країною бойовиків-терористів став обстріл із систем залпового вогню "Град" мирного населення в житлових кварталах Маріуполя Донецької області 24 січня 2015 року, в результаті якого загинули понад 30 мирних жителів, зокрема дві дитини, і було поранено більш ніж 100 осіб.

Заява також акцентує увагу на тому, що Росія продовжує постачати найманців і зброю, з якої бойовики-терористи вбивають громадян України.

Рада доручила Кабінету Міністрів і Генеральній прокуратурі зібрати матеріали і доказову базу для звернення до Гаазького трибуналу, беручи до уваги, що наведені протиправні дії містять ознаки тяжких і особливо тяжких злочинів проти людяності та воєнних злочинів, що підпадають під юрисдикцію Міжнародного кримінального суду.

Нагадаємо, Україна підписала Римський статут у січні 2000 року, але 2001 року Конституційний Суд визначив, що окремі його положення не відповідають Конституції і його дотримання можливе лише після внесення змін до Основного закону.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram