ГоловнаПолітика
Спецтема
Россия

Путін хоче використати для потреб РФ виданий Україні кредит на $3 млрд

Президент РФ нагадав, що термін погашення надходить у грудні

Путін хоче використати для потреб РФ виданий Україні кредит на $3 млрд
Фото: EPA/UPG

Президент Росії Володимир Путін заявив про бажання використовувати для потреб РФ виданий Україні кредит на 3 млрд доларів, оскільки ці кошти були виділені з Фонду національного добробуту Росії (ФНД).

Про це Путін заявив на нараді з економічних питань, пише УНІАН.

"Значна частина цих ресурсів розміщена в різних фінансових інструментах, у тому числі в боргових зобов'язаннях України розміщено 169 млрд рублів, в доларовому еквіваленті це 3 млрд доларів. Термін погашення настає в грудні поточного року", - сказав Путін.

Він підкреслив, що влада Росії повинна "використовувати ці кошти (ФНД) для своїх потреб".

Путін зазначив, що Росія, як і в минулі роки, стикається з проблемами зовнішньої кон'юнктури, тому використовувалися кошти резервних фондів, у тому числі з Фонду національного добробуту.

Він нагадав, що станом на 1 січня 2015 року обсяг коштів ФНБ становить 4 трлн 388 млрд рублів.

За словами Путіна, уряд РФ підготував і вже розпочинає реалізацію плану першочергових заходів, спрямованих на забезпечення сталого розвитку економіки, соціальної стабільності.

Нагадаємо, 17 грудня 2013 року Путін і на той час президент України Віктор Янукович домовилися про надання російською стороною позики Україні в обсязі 15 млрд доларів. Перший транш кредиту в обсязі 3 млрд доларів був наданий Україні наприкінці грудня 2013 року.17 жовтня 2014 року Путін заявив, що РФ може, але не буде вимагати від влади України дострокового погашення кредиту на 3 млрд доларів, щоб "не завалити" українську фінансову систему.

14 січня 2015 року прем'єр-міністр Росії Дмитро Медведєв заявив, що РФ має підстави вимагати від України дострокового погашення кредиту на 3 млрд доларів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram