ГоловнаПолітика

Порошенко пригрозив Майданом противникам скасування недоторканності

Президент виступив проти одночасного обмеження свого імунітету

Порошенко пригрозив Майданом противникам скасування недоторканності
Фото: EPA/UPG

Президент Петро Порошенко вимагає від Верховної Ради прийняти законопроект про скасування депутатської недоторканності та обмеження недоторканності суддів.

"Я вважаю, що це голосування є і буде принциповим, такий собі лакмусовий папірець - хто не проголосує за обмеження депутатської та суддівської недоторканності, прошу на Майдан і кожному пояснити, яким чином ми збираємося далі жити, коли у нас зберігається ціла каста недоторканних", - сказав він на засіданні Нацради реформ.

Порошенко відкинув позицію частини депутатів про те, що скасовувати депутатську недоторканність потрібно тільки разом з президентською.

"Упевнений, що забалакати скасування безкарності депутатів вимогами скасувати недоторканність Президента та іншими не вийде. Будь ласка, готуйте закон про порядок імпічменту, якщо такий документ потрібний, або інші речі, які треба міняти в Конституції. Але не треба чекати зняття депутатської недоторканності, посилаючись на ті чи інші причини. Сьогодні суспільство вимагає абсолютно рішучих кроків від всієї нашої команди", - підсумував він.

Нагадаємо, 16 січня Верховна Рада внесла до порядку денного сесії законопроект про внесення змін до Конституції в частині зняття недоторканності з народних депутатів і обмеження недоторканності суддів. Порядок внесення змін до Конституції передбачає голосування на двох сесіях. На одній сесії законопроект має бути схвалений простою більшістю (226 народних депутатів), після цього схвалений Конституційним Судом і вже на наступній сесії прийнятий не менш як 300 голосами.

У вівторок, 3 лютого, розпочнеться друга сесія парламенту, на першій сесії законопроект, незважаючи на внесення до порядку денного, розглянутим не був.

Спікер парламенту Володимир Гройсман анонсував голосування за скасування депутатської недоторканності у четвер, 5 лютого.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram