ГоловнаПолітика

Кучма: ДНР і ЛНР вимагали одностороннього припинення вогню

Сепаратисти висунули Україні ультиматум

Кучма: ДНР і ЛНР вимагали одностороннього припинення вогню
Фото: EPA/UPG

На зустрічі в Мінську 31 січня представники ДНР і ЛНР вимагали, щоб Президент Петро Порошенко видав указ про одностороннє припинення вогню.

"Вони вимагали видання указу Президента України про одностороннє припинення вогню, погрожуючи у разі невиконання цієї ультиматуму відновленням повномасштабних боїв на всій лінії фронту", - повідомив агентству "Інтерфакс-Україна" представник України на переговорах Леонід Кучма.

За його словами, представники бойовиків Денис Пушилін і Владислав Дейнего наполягали на визначенні лінії зіткнення станом на 31 січня, а не тієї, яку було зафіксовано в мінських угодах від 19 вересня 2014 року.

"У відповідь на запитання, які можуть бути гарантії того, що в майбутньому вони не визначать якусь іншу лінію, вони промовчали", - сказав Кучма.

Він також повідомив, що представники сепаратистів не були обізнані із запропонованим українською стороною планом дій з реалізації мінського меморандуму. "Ми відправили цей план всім сторонам заздалегідь, але з якихось причин його цим представникам не показали", - сказав Кучма.

Він додав, що позиція ДНР і ЛНР суперечить, зокрема, і заявленій позиції Росії, оскільки в суботу у телефонній розмові з канцлером Німеччини Ангелою Меркель і президентом Франції Франсуа Олландом президент РФ Володимир Путін висловив надію на досягнення домовленостей у Мінську.

"Саме тому ми зараз чекаємо реакції Росії", - зазначив Кучма.

Нагадаємо, в суботу у Мінську відбулися консультації Тристоронньої контактної групи з урегулювання ситуації на Донбасі. Увечері того ж дня Кучма заявив про зрив запланованого на 31 січня раунду консультацій.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram