ГоловнаПолітика

Порошенко підписав закон про заочне засудження Януковича

Закон стосується осіб, оголошених у міжнародний розшук

Порошенко підписав закон про заочне засудження Януковича
Фото: EPA/UPG

Президент Петро Порошенко підписав закон, яким дозволено заочне засуджувати підозрюваних або обвинувачених, оголошених у міждержавний або міжнародний розшук. Про це повідомляє прес-служба голови держави.

Ухвалений парламентом закон вносить зміни в Кримінальний процесуальний кодекс. Тепер дію "спеціального кримінального провадження" розширено, і воно стосується також підозрюваних або обвинувачених, які перебувають у зоні проведення антитерористичної операції або на окупованій території.

Спеціальне досудове розслідування і спеціальне судове провадження також дозволено застосовувати до підозрюваних, оголошених у міжнародний або міждержавний розшук. Такими підозрюваними, зокрема, є екс-президент Віктор Янукович і екс-прем'єр Микола Азаров.

У прийнятий раніше закон довелося вносити зміни, оскільки деякі норми не дозволяли розпочати кримінальне провадження проти чиновників-утікачів. Тепер слідство не зобов'язана доводити точне місцезнаходження підозрюваного за кордоном - досить встановити факт ухилення підозрюваного від слідства й оголошення його в міжнародний або міждержавний розшук.

Нагадаємо, Верховна Рада прийняла в цілому відповідний законопроект 15 січня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram