ГоловнаПолітика

Європа не готова викидати Росію з діалогу про Донбас, - член ПАРЄ

Леонід Ємець вважає, що позиція ПАРЄ щодо Росії стала жорсткішою

Європа не готова викидати Росію з діалогу про Донбас, - член ПАРЄ

Парламентська асамблея Ради Європи не визнала ЛНР і ДНР терористичними організаціями, щоб залишити можливість продовження діалогу з Росією для припинення війни на Донбасі. Про це в коментарі LB.ua заявив один з членів делегації в ПАРЄ, депутат Верховної Ради від "Народного фронту" Леонід Ємець.

"Під час обговорення в комітетах (ПАРЄ - ред.) відчувалося бажання Європи залишити Росію в діалозі. На їхню думку, Росія повинна бути предметом цих переговорів як безпосередній учасник і анексії Криму, і подій на Донбасі. Вони вважають, що без діалогу втрачається сама суть переговорного процесу. Ми ж зі свого боку бачимо, що це не діалог, а монолог української та європейської сторони до Росії, яка не хоче нічого слухати. Після виконання Мінських угод, звільнення Надії Савченко та інших військовополонених можна [буде] сказати, що переговорний процес почався", - заявив депутат.

Водночас Ємець переконаний, що позиція ПАРЄ щодо Росії стала більш жорсткою, але стосовно визнання ЛНР/ДНР терористами, "поки що європейська спільнота не готова так кардинально ставити питання".

"Дипломатія - складний процес. Але я радий бачити, що європейці, незважаючи на всю свою дипломатичність і небажання різких рухів, не заплющують очі на реальні події в Україні. Я думаю, що те, що ми змогли отримати на цій сесії ПАРЄ, - це перемога української сторони, і росіянам не вдалося переломити принципи демократії, верховенства прав людини і т.д.", - зазначив Ємець.

Нагадаємо, депутати ПАРЄ проголосували за резолюцію №13685, яка передбачає збереження санкцій проти російської делегації за агресію проти України до квітневої сесії асамблеї.

Так ПАРЄ продовжила "статус кво" для російської делегації, вона і надалі перебуватиме під дипломатичними санкціями і не матиме права голосу в Раді Європи до наступної сесії. У відповідь на це Росія вирішила призупинити свою участь у ПАРЄ.

Окрім того, Парламентська асамблея Ради Європи відхилила поправку України про визнання так званих Донецької та Луганської "народних республік" терористичними організаціями.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram