ГоловнаПолітика

Україна затягнула процес звернення до Гааги, - екс-суддя у справі Югославії

Володимир Василенко вважає, що доказів присутності РФ на Донбасі більш ніж достатньо

Україна мала звертатися в Міжнародний трибунал у Гаазі, як тільки Росія почала агресію. Про це заявив у коментарі LB.ua суддя міжнародного трибуналу у справі колишньої Югославії в період з 2002 по 2005 рр. Володимир Василенко, який також представляв Україну у комісії і Раді ООН з прав людини протягом 10 років.

"Звернення України у міжнародний трибунал на початку агресії дало б чіткий сигнал міжнародній спільноті і окреслило б позицію держави. Крім того, мобілізувало б правоохоронні органи - ГПУ, СБУ, МВС - у зборі та передачі даних про військові злочини агресора. Військові злочини і злочини проти людяності не мають терміну давності. Але у такій спосіб (зверненням до суду - ред.) держава змогла б захистити своїх громадян", - заявив він.

"Звернення до суду і надання доказів військових злочинів і злочинів проти людяності проти України дасть можливість з часом притягнути до відповідальності вищих посадових осіб Росії. Доказів причетності РФ до війни на Донбасі більш ніж достатньо", - додав Василенко.

Разом зі зверненням до суду, на його думку, українські правоохоронні органи мусять притягати до відповідальності осіб, які безпосередньо беруть участь у бойових діях на боці бойовиків.

"Тих російських військових, які потрапляють у полон, у разі їхньої причетності до військових злочинів, мають судити в українських судах. Влада не повинна чекати рішення у міжнародному трибуналі", - додав колишній суддя.

Нагадаємо, Рада національної безпеки і оборони доручила уряду розпочати процедуру звернення до Гаазького трибуналу щодо злочинів проти людяності, скоєних терористами проти громадян України у 2014-2015 роках.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram