ГоловнаПолітика

Депутати Київради просять СБУ зайнятися Демчишин і його підлеглими

Чиновників підозрюють у злочинах проти безпеки України

Депутати Київради просять СБУ зайнятися Демчишин і його підлеглими
Фото: www.dyvys.in

Депутат Київради Василь Гацько звернувся до Служби безпеки України і до прокуратури з проханням розслідувати діяльність міністра енергетики та вугільної промисловості Володимира Демчишина, а також його підлеглих - в.о. директора "Укрінтеренерго" Василя Андрієнка та в.о. директора "Укренерго" Юрія Касіча.

Про це сам депутат повідомив у своєму блозі на "Українській правді".

У зверненні депутат просить розслідувати справу щодо "кримських контрактів" у зв'язку з можливими злочинами проти основ національної безпеки України при підписанні контрактів з Росією на постачання електроенергії до Криму.

"Демчишин вчора заявив, що оприлюднений в Інтернеті договір між Укрінтеренерго та російськими компаніями щодо Криму - не остання версія. Остання у нього, там вже немає "Кримського федерального округу", але міністр не зробить документ публічним, тому що той конфіденційний", - зазначає депутат.

Гацько обурений тим, що українські державні підприємства укладають угоду про постачання електроенергії на окуповану територію з компаніями країни-агресора. "На руках у ворога є договори, у народу, який йому протистоїть, - ні. У мене питання до Демчишина, чи не переплутав він, міністром якої країни він є? Від кого він приховує інформацію? Він що, переживає за свою ділову репутацію перед окупантом?"- зазначає Гацько.

Раніше в іншому своєму блозі Гацько звертав увагу на те, що використання в офіційному договорі української державної компанії терміну "Кримський федеральний округ Російської Федерації" фактично можна трактувати як визнання анексії Криму і кваліфікувати за статтями 110 і 111 Кримінального кодексу України - "Посягання на територіальну цілісність і недоторканність України" і "Державна зрада".

Нагадаємо, 19 січня прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк вимагав від Володимира Демчишина дати пояснення щодо підписання невигідних для України контрактів у сфері електроенергетики. У дорученні Яценюка сказано, що документи передбачають постачання українським державним підприємством електроенергії в Крим за фіксованою ціною, яка на 15% нижча за існуючу. При цьому Росія має право вимагати від української компанії штраф у розмірі 20% від вартості поставленої електрики в разі обмеження постачання на півострів, який у документі іменується "Кримським федеральним округом".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram