ГоловнаПолітика

Україна попросила пояснити скупчення 50 тис. солдатів РФ на кордоні

Відповісти мають до 22 січня

Україна попросила пояснити скупчення 50 тис. солдатів РФ на кордоні
Фото: korrespondent.net

Україна через ОБСЄ надіслала запит Росії про мету концентрації 50 тисяч російських військовослужбовців біля українського кордону.

Про це сказано в коментарі прес-секретаря МЗС України Євгена Перебийноса.

За інформацією компетентних органів України, Російська Федерація зосередила вздовж українсько-російського державного кордону понад 50 тисяч російських військовослужбовців, які перебувають у стані повної бойової готовності, розгорнула безпосередньо біля території України озброєння і військову техніку, яка раніше не дислокувалася в прикордонних районах РФ.

МЗС зазначає, що це суперечить міжнародним зобов'язанням російської сторони, в тому числі в контексті Мінських домовленостей.

"Враховуючи це, Україна, використовуючи визначену у Віденському документі про заходи зміцнення довіри та безпеки, учасниками якого є всі держави-члени ОБСЄ, процедуру консультацій щодо військової діяльності, яка викликає занепокоєння, 20 січня звернулася відповідним каналом зв'язку ОБСЄ до Російської Федерації з вимогою офіційно повідомити мету, райони проведення РФ зазначеної військової діяльності, дату її завершення, а також найменування, підпорядкованість, кількість і типи формувань і частин, які беруть у ній участь", - сказано в повідомленні.

Автоматично цей запит розійшовся мережею ОБСЄ всім державам-учасницям.

Відповідно до Віденського документа, Росія зобов'язана надати відповідні роз'яснення протягом 48 годин з моменту отримання запиту, тобто 22 січня.

Україна залишає за собою право, у разі надходження незадовільної відповіді, вимагати двосторонніх консультацій або багатосторонньої зустрічі держав-учасників Віденського документа під керівництвом голови ОБСЄ.

Нагадаємо, Президент Петро Порошенко в ефірі Bloomberg Europe TV заявив, що напередодні український кордон перетнули ще 2 тис. російських військових.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram