ГоловнаПолітика

Порошенко вимагає від Ради скасувати недоторканність депутатів і суддів

Президент розраховує на 300 голосів

Порошенко вимагає від Ради скасувати недоторканність депутатів і суддів
Фото: Макс Требухов

Президент Петро Порошенко пропонує Верховній Раді скасувати депутатську недоторканність.

Про це він сказав на зустрічі з керівниками фракцій Верховної Ради, передає прес-служба президента.

"Хотів би звернути увагу на давній борг, який міститься в нашій коаліційній угоді. Тому я взяв ініціативу на себе і підготував проект закону, який передбачає повне скасування депутатської недоторканності", - зазначив він.

Президент підкреслив, що цю ініціативу підтримує суспільство. "Це те, що більшість нас із вами обіцяли під час виборів. Як президент і як гарант Конституції, гарантую збереження демократії в державі - у нас не будуть переслідувати за політичними ознаками, незалежно від того, політичний діяч перебуває при владі чи в опозиції", - додав Порошенко.

Президент з оптимізмом оцінює перспективи ухвалення цього закону парламентом, оскільки кількість депутатів у коаліції перевищує 300 голосів.

Крім того, президент запропонував разом зі скасуванням депутатської безкарності обмежити недоторканність суддів. "Сьогодні рівень довіри до судової системи і рівень корумпованості в судовій системі не є питанням лише в Україні. На всіх міжнародних зустрічах перше питання - реформа судової системи", - підкреслив Порошенко.

Інститут судової недоторканності треба привести до європейських стандартів. Глава держави зазначив, що європейські інституції неодноразово підкреслювали необхідність функціонального імунітету, який гарантує непритягнення до відповідальності тільки за дії, вчинені в процесі виконання суддівських функцій, крім ухвалення завідомо неправосудного рішення або грубого порушення присяги судді.

Президент підкреслив, що судді часто зловживають наданими їм імунітетом. "Право давати згоду на затримання судді слід передати від політичного органу, яким є Верховна Рада, до юридичного - Вищої ради юстиції", - додав президент.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram