ГоловнаПолітика

Аваков роз'яснив ситуацію з розшуком Януковича в Росії

Генпрокурора РФ викрили в маніпуляції та брехні

Аваков роз'яснив ситуацію з розшуком Януковича в Росії
Фото: mvs.gov.ua

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков звинуватив генерального прокурора РФ Юрія Чайку у брехні про те, що Україна не відправляла запитів із приводу екс-чиновників-утікачів.

Про це він написав у своєму "Фейсбуці", реагуючи на заяву Чайки про те, що "Генеральна прокуратура РФ досі не отримувала запитів від українських колег про видачу екс-президента України Віктора Януковича й інших політиків".

"Генеральний прокурор Росії, у дусі брехливих і цинічних дій свого патрона Путіна, маніпулюючи правдою - бреше по суті... Запит на ВИДАЧУ розшукуваного або злочинця відбувається в органи країни, де розшукуваного ЗАТРИМАНО за раніше оголошеним розшуком. Росія, відповідно до своїх зобов'язань у рамках угоди СНД про розшук злочинців, зобов'язана була виставити в систему розшуку поданих Україною персонажів. І Януковича, і ще 23 осіб. Федеральна казенна організація "ДІАЦ МВС Росії", послідовно ігноруючи всі запити України, не виставляла в систему розшуку в країнах СНД розшук на Януковича і Ко. Тим самим порушуючи всі встановлені процедури", - зазначив Аваков.

Він повідомив, що Росія ігнорує документи про розшук 24 осіб, які раніше займали високі посади в Україні: Віктора Януковича, Олександра Януковича, Миколи Азарова, Едуарда Ставицького, Сергія Курченка, Сергія Арбузова, Олександра Клименка, Юрія Колобова, Раїси Богатирьової, Миколи Присяжнюка, Андрія Клюєва, Віктора Пшонки, Олександра Якименка, Рената Кузьміна, Олега Царьова, Віталія Захарченка, Станіслава Шуляка (екс-командувач Внутрішніми військами), Валерія Коряка (колишній начальник ГУМВС у Києві), Петра Федчука (екс-заступника начальника ГУМВС в Києві), Георгія Дзекона (колишній голови правління "Укртелекому"), Олександра Динника (екс-голова правління Брокбізнесбанку), Андрія Ігнатова (колишній заступник міністра доходів і зборів), Павла Зінова (колишній начальник департаменту матеріального забезпечення МВС), Віктора Ратушняка (екс-заступник міністра внутрішніх справ).

"Крім цих персонажів - штучно не оголошено в розшук у Росії і за системою СНД в цілому ще кілька десятків людей другого ряду, підозрюваних у злочинах з боку України. У цих умовах МВС України готує документи про вихід в односторонньому порядку з такої порочної системи розшуку під контролем російського "правосуддя". Всім країнам-членам СНД ми надішлемо пропозиції про співпрацю в цій сфері на підставі двосторонніх відносин", - підсумував він.

Нагадаємо, 12 січня стало відомо, що Інтерпол за зверненням України оголосив у розшук колишнього президента Віктора Януковича, його старшого сина Олександра Януковича, колишнього прем'єра Миколу Азарова, колишнього міністра охорони здоров'я Раїсу Богатирьова, колишнього міністра фінансів Юрія Колобова і колишнього керівника "Укртелекому" Геннадія Дзекона.

Раніше за зверненням Україні Інтерпол оголосив у розшук колишніх міністрів Едуарда Ставицького, Олександра Клименка, колишнього віце-прем'єра Сергія Арбузова, підприємця Сергія Курченка, колишнього заступника міністра доходів і зборів Андрія Ігнатова і колишнього голову Брокбізнесбанку Олександра Динника.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram