ГоловнаПолітика

Український Euronews готують до закриття

Україна заборгувала каналу майже 11 млн євро

Український Euronews готують до закриття

Державний комітет телебачення і радіомовлення ініціював припинення роботи україномовної версії телеканалу Euronews.

Відповідний проект розпорядження уряду 25 грудня оприлюднили на сайті комітету.

Згідно з ним, Національна телекомпанія України має розірвати ліцензійну угоду з міжнародним телеканалом про створення україномовної версії. Крім того, НТКУ зобов'язана буде припинити виробництво україномовного контенту і продати 2950 іменних акцій (1%) акціонерного товариства з обмеженою відповідальністю Euronews, які належать НТКУ.

Міністерство фінансів, згідно з проектом розпорядження, мусило передбачити в держбюджеті на 2015 рік виділення коштів на погашення заборгованості НТКУ перед Euronews.

У пояснювальній записці до проекту документа нагадують, що в жовтні 2010 року було підписано угоду між НТКУ та Euronews, в якій сторони зобов'язалися робити два україномовні канали Euronews - НТКУ створювала українську версію телеканалу, а Euronews транслював свої передачі з україномовною звуковою доріжкою. Наголошують, що Euronews мусив припинити трансляцію в Україні своєї версії російською мовою, проте не зробив цього.

При цьому НТКУ зобов'язалася щорічно сплачувати ліцензійний внесок. За запуск проекту було сплачено з державного бюджету 5,5 млн євро, наступні внески НТКУ становили близько 7 млн євро на рік. Ліцензійний внесок НТКУ є одним з найбільших. Окрім того, телекомпанія мусила щорічно платити членський внесок акціонера в розмірі близько 100 тис. євро.

У 2012-2013 роках кошти на розрахунки з Euronews виділяли з державного бюджету не в повному обсязі, а 2014 року відповідні витрати взагалі не були передбачені.

Через це до 9 жовтня 2014 року заборгованість сягнула 10,8 млн євро.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram