ГоловнаПолітика

США вимагають від Росії звільнити затриманих українців

Російська сторона і проросійські бойовики повинні виконувати мінські угоди, наголосили у Вашингтоні

США вимагають від Росії звільнити затриманих українців
Фото: Андрей Новичков/Грани.Ру

Офіційний Вашингтон підтримує позицію України про негайне звільнення українських громадян, затриманих в окупованому Криму і які, згідно з нещодавнім рішенням московського суду, перебувають за ґратами.

Таку позицію у відповідь на заклик МЗС України висловив директор прес-офісу Державного департаменту США Джефф Ратке, повідомляє Укрінформ.

"США не визнають спроб Росії анексувати Крим, і, безумовно, ми будемо проти таких кроків (про продовження утримання українських громадян - ред.)", - зазначив представник Держдепу.

Він зазначив, що США підтримують територіальну цілісність і суверенітет України і надалі будуть закликати звільнити "всіх українських громадян, затриманих на території Криму в період російської окупації".

У зв'язку із цим Ратке наголосив на необхідності виконання російською стороною і проросійськими бойовиками мінських угод. Він звернув особливу увагу на справи Олега Сенцова і Надії Савченко, підтвердивши, що в Держдепі їх вважають заручниками, яких утримує Росія.

Крім того, представник Держдепартаменту закликав Росію використовувати свій вплив на сепаратистів, яких вона підтримує, аби ті виконували зобов'язання за мінськими угодами, а також негайно повернути Україні контроль над її державним кордоном.

Водночас Ратке назвав "позитивним кроком" нещодавній обмін полоненими між українськими силами та проросійськими бойовиками.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram