ГоловнаПолітика

Кабмін продовжив на місяць реєстрацію переселенців

Органи соціальної політики боротимуться з "пенсійним туризмом"

Кабмін продовжив на місяць реєстрацію переселенців
Фото: www.dyvys.in

Уряд вніс зміни до своєї постанови від 5 листопада, якими продовжив на місяць термін обліку осіб, котрі переміщаються з тимчасово окупованої території України і районів проведення антитерористичної операції.

Якщо раніше кінцевий термін був 31 грудня 2014 року, то тепер реєстрацію продовжено до 1 лютого 2015 року, повідомив міністр соціальної політики Павло Розенко на брифінгу, передає прес-служба уряду.

"Ця дата, кінцева дата взяття на облік, поширюється лише на тих осіб, яким до 1 жовтня 2014 року, коли було прийнято постанову КМУ №509, вже було призначено відповідні соціальні виплати, але вони не перебували на обліку в наших обласних управліннях, - пояснив Павло Розенко. - Щодо всіх інших людей, які прибувають зараз і прибуватимуть надалі, немає ніяких обмежень щодо взяття на облік. Вони можуть це зробити в будь-який момент у будь-якому управлінні на всій території України".

Водночас міністр підкреслив, що відповідно до Закону України "Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб" допомогу отримують лише особи, які тимчасово переміщені в межах України і мають відповідні позначки про своє місцезнаходження.

"Соціальну допомогу від держави отримують саме внутрішньо переміщені особи, ті люди, які постійно проживають на території України, а не ті, які виїжджають на контрольовану владою територію України, отримують допомогу і повертаються назад, на територію, яка контролюється бойовиками. Це вимоги закону, і ми, органи соціальної політики, будемо чітко дотримуватися саме цих норм", - підкреслив Розенко, додавши, що "відповідним службам Міністерства внутрішніх справ і Державної міграційної служби буде доручено перевіряти місця проживання цих осіб".

На сьогодні вже враховано приблизно 810 тисяч внутрішньо переміщених осіб. До Пенсійного фонду України звернулося понад 800 тисяч пенсіонерів, понад 700 тисяч уже отримують виплати, всі інші справи перебувають в стадії обробки. У центри зайнятості звернулося понад 32 тисячі осіб, з них 20 тисяч офіційно отримали статус безробітного.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram