ГоловнаПолітика

У Раду внесено законопроект про заборону комунізму

Червоні прапори в Україні можуть стати незаконними

У Раду внесено законопроект про заборону комунізму
Фото: EPA/UPG

Нардепи Олександр Турчинов, Сергій Пашинський і Вікторія Сюмар внесли до Верховної Ради законопроект про заборону комуністичної ідеології. Про це пише "Телекритика".

У пояснювальній записці депутати зазначають, що жертвами злочинів комуністичного режиму в Україні стали понад 20 млн українців, "яких заморили голодом, замордували у тюрмах, концентраційних таборах і методами каральної психіатрії, які померли під час депортацій, на засланні і у вимушеній еміграції".

Депутати звертають увагу, що, незважаючи на проголошення Верховною Радою 24 серпня 1991 року незалежності України та створення самостійної держави, засудження комуністичної ідеології так і не відбулося. Зате у 2006 році ухвалили резолюцію Парламентської асамблеї Ради Європи, яка однозначно засудила злочини комуністичних тоталітарних режимів.

Законодавчо комуністична ідеологія заборонена у низці країн пострадянської Європи: у Чеській Республіці діє закон "Про протиправність комуністичного режиму і опору проти нього", у Республіці Польща організації, що проповідують комунізм, заборонені конституцією. Такі законодавчі акти ухвалили в Латвійській, Литовській і Естонській республіках, йдеться у пояснювальній записці до законопроекту.

"Проект закону спрямований на заборону комуністичної символіки та пропаганди комуністичної ідеології, безпосереднім наслідком втілення якої в Україні стали злочини проти миру і безпеки людства і геноцид; недопущення повторення таких злочинів у майбутньому, усунення загрози суверенітету, територіальної цілісності та національної безпеки України, відновлення історичної справедливості", - йдеться в записці.

Депутати пропонують заборонити комуністичну пропаганду в Україні, виготовлення, розповсюдження, а також публічне використання комуністичної символіки, в тому числі сувенірної на всій території України.

Турчинов, Пашинський та Сюмар прогнозують, що ухвалення їхнього законопроекту "забезпечить усунення загрози суверенітету, територіальної цілісності та національної безпеки України, зміцнення духу і моралі української нації", а засудження злочинів комуністичного режиму стане запорукою недопущення таких подій у майбутньому.

Нагадаємо, що у 2014 році вперше за роки незалежності Комуністична партія не потрапила до Верховної Ради. У минулому скликанні українські комуністи тісно співпрацювали з Партією регіонів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram