ГоловнаПолітика

Путін у лютому підрахував, що економіка Росії переживе анексію Криму

Якби не значний обсяг резервів, накопичений Росією, Путін міг би і не наважитися на вторгнення в Україну, повідомляє агентство

Путін у лютому підрахував, що економіка Росії переживе анексію Криму
Фото: EPA/UPG

Під час Олімпійських ігор у Росії в лютому президент Володимир Путін провів у Сочі секретну нараду з близькими помічниками, на якій обговорював питання, чи переживе російська економіка погіршення ситуації, яке можливе внаслідок приєднання Криму.

Про це повідомляє агентство Bloomberg, пише російська газета "Ведомости".

За словами двох чиновників, які брали участь в обговоренні, на яких посилається агентство, помічники запевнили Путіна, що Росія доволі багата, аби перенести фінансові наслідки від можливого вторгнення в Україну.

"Три урядові чиновники охарактеризували лютневі дискусії з цього приводу як вирішальні у визначенні позиції Путіна щодо України. Йому сказали, що Росія має достатньо валютних резервів, щоб анексувати Крим і витримати санкції, які можливі після цього", - повідомляє агентство.

За словами цих трьох чиновників, які розмовляли з Bloomberg на умовах анонімності, якби не значний обсяг резервів, які Росія накопичила в добрі для економіки часи, Путін міг би й не наважитися на ті дії, які він потім вчинив в Україні.

Коли ж західні уряди почали засуджувати Росію за приєднання Криму, Путін сказав радникам, що, врешті-решт, вони приймуть це, пише The Wall Street Journal. За словами людей, які спілкувалися з ним тоді, Путін також був упевнений, що тісні зв'язки, налагоджені за попередні роки з країнами - основними торговельними партнерами, такими як Німеччина, зменшать негативні економічні наслідки.

Ці очікування виявилися хибними, зазначають Bloomberg і WSJ. Санкції відрізали Росію від західних ринків капіталу і технологій, спричинили різке скорочення ділового та торговельного співробітництва. Крім того, удару російській економіці, яка балансує на межі рецесії, завдав ринок нафти.

Нагадаємо, в березні 2014-го російські військові захопили в Криму кілька державних органів, протягом двох тижнів організували так званий "референдум" і за його "результатами" оголосили про бажання кримчан приєднатися до Росії. Формально анексію Криму Росія завершила 21 березня, коли Рада Федерації одностайно підтримала включення українського півострова до складу РФ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram