ГоловнаПолітика

Ложкін заперечує наявність "секретних пунктів" у мінських протоколах

Передусім сторони мають припинити вогонь

Ложкін заперечує наявність "секретних пунктів" у мінських протоколах
Фото: Макс Левин

Голова Адміністрації президента Борис Ложкін запевняє, що у мінському протоколі немає ніяких "секретних пунктів". Про це він заявив в інтерв'ю "Українській правді".

Ложкін розповів, що в переговорах з Кремлем є два головні блоки: Крим і Донбас.

"Якщо говорити про Крим, це електроенергія і вода, це присутність на Арабатській стрілці російських військових і прикордонників, з якими зараз питання вже вирішено. Це, безумовно, питання економічних відносин, платежі за газ, обсяги споживаного газу, ціни на нього", - розповів Ложкін.

Голова АП підкреслив, що головним блоком є врегулювання конфлікту на Донбасі і виконання мінських угод, яке має розпочатися з припинення вогню.

"Тільки зараз ми починаємо це реалізовувати. І від цього залежить, власне, виконання наступних кроків. Справа в тому, що ще у вересні було детально описано, як має технічно реалізовуватися припинення вогню, як має відводитися важка артилерія, бронетехніка. Все це було прийнято, але питання - як це все виконати?" - сказав Ложкін.

"У мінських угодах немає взагалі жодного пункту, який був би секретним, таємним. Немає ніяких секретних домовленостей. Я брав участь у робочих групах, які обговорювали ці документи до і після їх підписання, а також під час імплементації. Там, до речі, не йшлося, наскільки я пам'ятаю, ні про електроенергію, ні про вугілля. Це ж у вересні ще було. Ці питання гостріше постали пізніше", - заявив Ложкін.

Нагадаємо, контактна група за участю екс-президента України Леоніда Кучми, представників ОБСЄ, Росії і терористів провела ряд зустрічей у Мінську, а 5 та 19 вересня підписала протоколи про мирне врегулювання конфлікту в Донецькій і Луганській областях. Однак домогтися від бойовиків скорочення кількості обстрілів вдалося лише цього тижня, після оголошення режиму тиші 9 грудня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram