ГоловнаПолітика

Порошенко: Україна не повернеться до статусу ядерної держави

На думку Президента, це було б абсолютно безвідповідально

Порошенко: Україна не повернеться до статусу ядерної держави
Фото: dyvys.in

Президент України Петро Порошенко відкидає повернення України до ядерного статусу.

Про це він заявив у інтерв'ю австралійському телеканалу ABC.

"Ні. Це було б абсолютно безвідповідально", - підкреслив Порошенко, відповідаючи на запитання журналіста, чи планує Україна повертати ядерний статус, передає РБК

Він зазначив, що ядерна енергетика не дає найвищого рівня безпеки в XXI столітті.

"Ми можемо перемогти агресора, тільки коли ми будемо єдині і коли весь світ демонструє саме те, що ми маємо зараз - солідарність з Україною", - додав Порошенко.

Нагадаємо, раніше заступник голови Адміністрації президента Валерій Чалий заявив, що Україна не буде відновлювати ядерний статус.

Після розвалу Союзу Україна мала третій у світі після США і Росії ядерний потенціал. У 1994 році Україна приєдналася до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї. Весь арсенал передали Росії. В обмін на це найбільші ядерні держави мали гарантувати Україні безпеку й територіальну недоторканність, що, втім, не завадило Росії - одному з гарантів - анексувати Крим у цьому році і почати агресію на Донбасі.

У березні цього року у Верховній Раді було зареєстровано проект постанови про денонсацію Договору про нерозповсюдження ядерної зброї, а в липні - про відновлення статусу ядерної держави. На розгляд парламенту їх поки що не виносили.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram