ГоловнаПолітика

Чеське МЗС відхрестилося від антиукраїнських заяв президента країни

Офіційну позицію Чехії визначає уряд, а не Земан

Чеське МЗС відхрестилося від антиукраїнських заяв президента країни
Милош Земан
Фото: http://kenyadailyeye.jibostudios.com

Голова чеського МЗС Любомир Заоралек зазначає, що заяви президента країни Мілоша Земана про події в Україні не відображають офіційної позиції Чехії.

Про це він сказав в інтерв'ю інтернет-виданню "Європейська правда".

"У Чехії тільки уряд, а не президент, відповідальний за здійснення міжнародної політики... Я часто говорю з ним (Земаном), у тому числі про Україну, але я не маю жодних важелів впливу на його позицію і не можу контролювати його заяви. Тому мені залишається тільки повторити, що міжнародна політика - повністю у сфері відповідальності уряду. Думка уряду - це єдина офіційна позиція Чехії. Президент, за нашим законодавством, не має на неї впливу", - сказав Заоралек.

"Позиція нашого уряду дуже чітка. Ми підтримуємо суверенітет і цілісність України, іншої офіційної позиції в Чехії немає... Можна дискутувати про деталі, але в нашої держави немає якоїсь особливої позиції із цього питання", - додав він.

Нагадаємо, 17 листопада Земан в інтерв'ю російському телеканалу заявив, що в Україні відбувається "звичайна громадянська війна", країнам Заходу не потрібно надавати допомогу Україні, а санкції проти Росії не є виграшною стратегією.

Крім того, 2 листопада під час радіоінтерв'ю Земан використав кілька нецензурних висловів щодо Pussy Riot.

Мілоша Земана обрали президентом Чеської Республіки в січні 2013 року на п'ять років, на прямих виборах він набрав у другому турі 54,8% голосів виборців. Раніше Земан обіймав посаду голови парламенту і прем'єр-міністра, а також очолював Соціал-демократичну партію Чехії і Моравії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram