ГоловнаПолітика

Росія назвала умови допуску спостерігачів на кордон

Сергій Лавров хоче, щоб Україна визнала в бойовиках владу

Росія назвала умови допуску спостерігачів на кордон

Голова МЗС РФ Сергій Лавров заявив, що обговорювати розширення моніторингу російсько-українського кордону завчасно.

"Повинна бути послідовність кроків: вибори, гарантії центральної влади, що обрані органи (ДНР і ЛНР) в безпеці, амністія, непереслідування, а потім, після цього можна перейти до моніторингу інших частин російсько-українського кордону", - сказав він на прес-конференції в Базелі в п'ятницю, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Але на цьому етапі, якщо є таке прагнення поставити це (розширення меж моніторингу), а не політичний процес, який був обіцяний і ніколи не починався, то треба розмовляти з тими, хто проголосив ДНР і ЛНР", - заявив міністр.

Він нагадав, що мінські домовленості передбачають послідовність дій, пов'язаних з необхідністю провести на південному сході України вибори.

Лавров обурився, що Україна не визнає незаконних виборів у ДНР і ЛНР.

"Хоча проведення виборів 2 листопада було саме в тому діапазоні, в якому вони проговорювалися в Мінську", - вважає він.

Нагадаємо, спостерігачі ОБСЄ з кінця липня працюють лише на двох російських пунктах пропуску - "Гукове" і "Донецьк". При цьому Росія блокує рішення ОБСЄ про контроль над усіма пунктами пропуску російсько-українського кордону.

Мінські домовленості передбачають контроль ОБСЄ над усім україно-російським кордоном. Вони також передбачали, що в контрольованій бойовиками частині Донбасу мали пройти місцеві вибори за українським законодавством. Однак ДНР і ЛНР проігнорували цю домовленість і провели свої так звані вибори.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram