ГоловнаПолітика

Аваков опублікував довідку про масштаби крадіжок у МВС за часів Януковича

Голова міліції повідомив про розтрату сотень мільйонів гривень

Аваков опублікував довідку про масштаби крадіжок у МВС за часів Януковича
Фото: mvs.gov.ua

В.о. міністра внутрішніх справ Арсен Аваков виклав у відкритий доступ довідку про масштаби крадіжок у МВС протягом 2010-2013 років, коли президентом був Віктор Янукович, а міністерством керували Анатолій Могильов і Віталій Захарченко.

У документі, який з'явився у фейсбуку чиновника, сказано, що тіньові схеми за попередньої влади існували на кожному рівні міністерства. Обсяги розтрат обраховують сотнями мільйонів гривень. Для наочності подано кілька прикладів.

Закордонні паспорти та водійські посвідчення. У 2010-2012 роках і першому кварталі 2013 року МВС переплатило консорціуму "ЄДАПС" 96,6 млн гривень за договорами на виготовлення закордонних паспортів. Крім того, чотири роки міністерство купувало в нього за завищеною ціною бланки водійських посвідчень і свідоцтв про реєстрацію транспортних засобів. Сума прибутку, отриманого ЄДАПС за цей час, склала 191,1 мільйона гривень, прибутковість контракту для нього сягнула 330%.

Номерні знаки. Виробник номерних знаків НВО "Фронт" купував через офшорну компанію алюмінієві заготовки по 7 євро за штуку, хоча їхня вартість становила 3 євро. В результаті підприємство переплатило 34,4 мільйона гривень.

Житло. За попередньої влади незаконно приватизували 107 державних квартир вартістю 40 мільйонів гривень. Окрім того, повідомляють про зрив договору з виробничою проектно-будівельною фірмою "Атлант", через що МВС не отримало майже 4000 квадратних метрів житла на 35,1 мільйона гривень. Ще 2,2 мільйона гривень міністерство переплатило, коли купувало квартиру в центрі Києва для колишнього начальника обласної міліції Валерія Мазана.

Держзакупівлі. 2013 року МВС купило 7300 патрульних костюмів по 755 гривень за штуку, а 2014 року аналогічні костюми обійшлися в 570 гривень. Черевики купували 2013 року по 366 гривень, цього року - по 305. Переплата за одяг і взуття становила майже 1,5 мільйона гривень. Відомчі нагороди 2013 року купили за ціною, яка втричі вища від нинішньої. Через це витрачено півмільйона.

ГУ МВС у Київській області протягом 2012-2013 років, як виявилося, "безкоштовно" надавала послуги з реєстрації автомобілів, через що держбюджет недоотримав 13,6 мільйона гривень. У цьому ж управлінні зникли 364 тисячі літрів бензину на 3,3 мільйона гривень.

Столичний головком відзначився зникненням бронежилетів і спецзасобів на 2,7 мільйона гривень і здачею в оренду Брокбізнесбанку одного зі своїх приміщень за заниженою вартістю. Через це МВС недоотримало 1,6 мільйона.

Чернівецьке облуправління міліції витратило 3,8 мільйона на реконструкцію будівлі, яка йому не належить. Одеське управління Держміграції незаконно виписало співробітникам максимальні надбавки на 5,4 мільйона гривень. У департаменті Держслужби охорони через бездіяльність недоотримали 5 мільйонів гривень дивідендів від "Української страхової компанії".

Крали навіть у відомчих дитсадках: у Чернівецькій області бухгалтер перерахувала собі на зарплатну картку майже 100 тисяч гривень.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram