ГоловнаПолітика

Україна може відсудити у Росії до трильйона доларів за Крим і Донбас, - ЗМІ

Київ подав до ЄСПЛ вже три позови проти Росії

Україна може відсудити у Росії до трильйона доларів за Крим і Донбас, - ЗМІ
Фото: Макс Левин

Україна може відсудити у Росії в міжнародних інстанціях від $100 млрд до $1 трлн за неправомірні дії.

На початку березня український Мін'юст розпочав судову тяганину, подавши перший позов проти Росії до Страсбурзького Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ). Зараз до нього додалося ще два позови, пише "Новое время".

У позовній заяві зазначено, що на сьогодні сума збитків, завданих РФ Україні, становить 1,18 трлн грн ($77,32 млрд).

При цьому юристи й аналітики, опитані виданням, запевняють, що спектр судових спорів з РФ може значно розширитися за рахунок позовів у Міжнародний трибунал з морського права, Міжнародний суд ООН, Арбітражний інститут Стокгольмську торгову палату та за рахунок штрафів Державної авіаційної служби України.

Російський економіст Слава Рабинович заявив, що в таких справах сформується загальна сума, яку можна отримати від РФ. "Вважаю, що логічно вимагати $ 1 трлн за Крим і Донбас Це заявлена сума, стеля, яку хоче отримати позивач", - уточнив він.

Юрист-міжнародник Микола Гнатовський зазначає, що міжнародне право не обмежується фінансовими санкціями. Головна мета - змусити агресора припинити протиправні дії.

Раніше про те, що Україна подала в ЄСПЛ вже три позови проти Росії недавно нагадав голова уряду Арсеній Яценюк.

25 листопада ЄСПЛ звернувся до Росії за офіційним коментарем щодо прийнятності скарг України на дії РФ у Донбасі та Криму.

Ця процедура є обов'язковою і, по суті, є першим етапом розгляду справи. Тим часом, ЄСПЛ має право відхилили скаргу без розгляду, якщо відповідач (Росія) доведе, що справа є неприйнятною.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram