ГоловнаПолітика

Фюле звинуватив Німеччину в кризі в Україні

Відмовившись у 2013-му відкрити перспективу вступу до ЄС для України, Німеччина та інші країни створили буферну зону, вважає Фюле

Фюле звинуватив Німеччину в кризі в Україні
Фото: стоп-кад трансляции

Колишній комісар з питань розширення ЄС Штефан Фюле поклав на уряд Німеччини частку відповідальності за кризу навколо України.

Про це він сказав в інтерв'ю журналу Der Spiegel, передають Подробности.

За словами політика, підписання Угоди про асоціацію між ЄС та Україною рік тому було зірване не тільки через тиск з боку президента Росії Володимира Путіна, а й через нерішучу позицію європейських країн, зокрема Німеччини, які відмовилися відкрити для України перспективу вступу до Євросоюзу.

"Не можна казати Україні, Молдові і Грузії, що, з одного боку, вступ до російського Митного союзу несумісний з Угодою про асоціацію з ЄС, а з іншого - позбавляти їх можливості вступити в Євросоюз", - заявив Фюле.

Він нагадав, що восени 2013 року Німеччина та інші європейські держави відмовилися відкрити перспективу вступу до ЄС для України та інших східноєвропейських країн-партнерів і в результаті створили свого роду "санітарний кордон" - буферну зону.

"Фактично ми сказали українцям: ми шкодуємо з приводу вашого географічного положення, однак ви не можете йти ні на Схід, ні на Захід", - констатував Фюле.

Він назвав таку позицію "нечуваною", додавши, що вона викликає у нього почуття "глибокої печалі".

Нагадаємо, реалізацію зони вільної торгівлі Європейський Союз - Україна перенесено на 31 грудня 2015 року. До цього часу діятимуть односторонні торгові преференції для України з боку ЄС, а саму угоду про асоціацію ратифікували 16 вересня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram