ГоловнаПолітика

Екс-генсек НАТО закликав не давати українцям порожніх обіцянок щодо членства в ЄС

Причиною військової агресії з боку РФ стало не НАТО, а ЄС, упевнений Схеффер

Екс-генсек НАТО закликав не давати українцям порожніх обіцянок щодо членства в ЄС
Фото: censor.net.ua

Колишній генеральний секретар НАТО Яап де Хооп Схеффер не бачить, що в нинішніх умовах Україна здатна швидко виконати всі умови, необхідні для членства в альянсі.

Таку думку він висловив в Гаазі, виступаючи на пленарному засіданні Парламентської асамблеї НАТО, пише УНІАН.

"Я не бачу в нинішніх умовах і в найближчому майбутньому, що Грузія чи Україна будуть здатні швидко виконати необхідні умови для досягнення своїх євроатлантичних прагнень. Я так вважаю ще й тому, що бачу дуже багато розбіжностей серед нас самих (країн-членів НАТО). Навіть (на саміті) в Бухаресті Німеччина і Франція були дуже-дуже проти Плану дій щодо членства для Грузії та України", - сказав він.

Схеффер висловив думку, що причиною військової агресії з боку Росії стала спроба України наблизитися до ЄС.

"Якщо ми обговорюємо Україну, це не НАТО, а ЄС є причиною того, що Путін нервує. У 2008-му це був План дій щодо членства для Грузії, який призвів до російського вторгнення в Грузію. Зараз це ЄС, це Україна, яка хоче бути ближче до ЄС, що для Путіна є причиною порушення міжнародного права. Путін боїться, що Україна "інфікує" Росію, якщо вона буде ближче до ЄС, якщо вона буде успішною", - вважає екс-генсек НАТО.

Крім того, він закликав не давати порожніх обіцянок щодо можливої перспективи членства України в ЄС.

"Зрозумійте мене правильно - давайте не будемо давати порожніх обіцянок українцям, що вони будуть членами ЄС. Це нечесно, тому що ми знаємо, що це не спрацює. Нам всім відомо, що Україна має стати дуже серйозною в боротьбі з корупцією, поважати верховенство права, мати добре управління. Я думаю, що ЄС має дуже серйозно поставитися до Угоди про асоціацію, допомогти Україні", - сказав Схеффер.

Нагадаємо, Президент Петро Порошенко планує, що Україна подасть заявку на вступ до Євросоюзу через шість років. Про це йдеться в програмі реформ "Стратегія-2020".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram