ГоловнаСвіт

КНДР пригрозила світові новим ядерним випробуванням

Пхеньян вирішив відповісти на резолюцію ООН, яка засуджує злочини північнокорейської влади

КНДР пригрозила світові новим ядерним випробуванням
архив
Фото: sibnovosti.ru

Північна Корея пригрозила провести чергове випробування ядерної зброї у відповідь на резолюцію ООН, що стала першим кроком до початку міжнародного судового процесу над режимом Пхеньяна за злочини проти людяності.

Про це повідомляє euronews.

Крім того, кадри, зроблені зі супутника, дають підстави припустити, що КНДР розпочинає процес запуску переробного заводу на своєму комплексі в Йонбені, який дозволить країні отримати високозбагачений плутоній для ядерної боєголовки.

У вівторок Комісія з прав людини Генеральної Асамблеї ООН у своїй резолюції вимагала від Ради Безпеки звернутися до Міжнародного кримінального суду з питання порушень прав людини у Північній Кореї, що "не мають прецедентів у сучасному світі".

МЗС КНДР назвав резолюцію "шахрайством", за яким стоять США, що прагнуть принизити Пхеньян в очах міжнародного співтовариства. Північна Корея провела вже три ядерні випробування, останнє - в лютому 2013 року.

Резолюція Комісії, яка не має юридичної сили, ґрунтується на 400-сторінковій доповіді ООН, опублікованій у лютому. Протягом року слідчі збирали свідчення біженців з Північної Кореї. Ці відомості дозволили виявити існування розгалуженої мережі таборів ув'язнення, в яких застосовують тортури, скоюють зґвалтування і проводять страти. Автори доповіді роблять висновок, що відповідальність за ці порушення, які прирівнюються до злочинів проти людяності, лежить на північнокорейській владі, включаючи лідера КНДР Кім Чен Ина.

Нагадаємо, востаннє Північна Корея заявила про підготовку ядерних випробувань у квітні 2014 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram