ГоловнаПолітика

Яценюк: Росія пропонує створити на Донбасі другу Абхазію

Україна відмовляється вести переговори з бойовиками

Яценюк: Росія пропонує створити на Донбасі другу Абхазію
Фото: www.kmu.gov.ua

Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк вважає, що, відмовляючись від женевського формату врегулювання конфлікту на Донбасі (за участю ЄС і США, але без бойовиків), РФ пропонує Україні другу Абхазію.

Про це він заявив на засіданні уряду в середу, пише УНІАН.

"Реагуючи на стандартні заяви російської сторони, хотів би ще раз наголосити, що це спільна позиція голови Української держави й уряду: найкращий і найефективніший формат проведення переговорів - це женевський формат. Росія всіма силами і засобами намагається відмовитися від цього формату, і вона нам пропонує Абхазію номер два на території України. Ми прямі переговори з російськими терористами вести не будемо! Якщо хочете миру, виконуйте Мінські угоди. Для гарантій досягнення цього миру потрібен той формат, який прийнятний для всього світу і передусім для України. Нам гарантії потрібні. Тому ми наполягали і наполягаємо на необхідності виконання всіх 12 пунктів Мінських домовленостей", - сказав він.

Російський міністр закордонних справ Сергій Лавров заявив, що РФ хоче змусити Україну спілкуватися з представниками бойовиків безпосередньо. "Женевський формат - пройдений етап, тому що він був корисний певною мірою, коли не було прямого діалогу між Києвом і південним сходом. Зараз цей діалог налагоджено. Буде злочином порушувати його", - заявив він сьогодні в Держдумі.

Нагадаємо, що напередодні президент Петро Порошенко і голова МЗС Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр обговорювали новий формат мирних переговорів - за участю України, Росії, Німеччини, Польщі та Франції.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram