ГоловнаПолітика

HRW констатує серйозні порушення прав людини в Криму

Росія не дотримується міжнародних норм окупації

HRW констатує серйозні порушення прав людини в Криму

Російська та місцева влада значно обмежили гарантії прав людини в Криму від початку російської окупації півострова в лютому 2014 року.

Про це йдеться в доповіді та відеоматеріалах Human Rights Watch, оприлюднених 17 листопада.

Доповідь, яка ґрунтується на нещодавньому польовому дослідженні ситуації в Криму, присвячена правозахисним наслідкам включення регіону в російське правовий і політичний простір. HRW вважає, що Росія як держава-окупант порушила цілу низку зобов'язань з міжнародного гуманітарного права, зокрема в забезпеченні прав цивільного населення.

37-сторінкова доповідь "Ураження в правах: Порушення в Криму" документує залякування та утиски жителів Криму, які виступають проти дій Росії на півострові, особливо кримських татар, а також активістів і журналістів.

"Влада не може або не хоче приборкати свавілля воєнізованих угруповань (так званих загонів самооборони), про котрі існує достовірна інформація про причетність до серйозних порушень прав людини, зокрема до насильницького зникнення проукраїнських активістів та інших осіб, які вважаються критично налаштованими до Росії. Влада змушує жителів з українським громадянством або приймати російське громадянство, або розглядатися в Криму в якості іноземних громадян без гарантій захисту від можливого видворення", - сказано в повідомленні.

Звіт базується на 42 інтерв'ю з представниками кримськотатарської громади, активістами, журналістами, адвокатами та іншими. Інтерв'ю проводили в Криму, Києві, Львові та Москві.

Росія разом з кримською владою використовує своє розмите і розширене антиекстремістське законодавство для винесення "попереджень" меджлісу - представницькому органу кримських татар, зазначає HRW. Після таких попереджень можливі ліквідація меджлісу і, ймовірно, кримінальне переслідування окремих його членів. Влада провела обшуки в десятках приватних будинків кримських татар і агресивні, іноді несанкціоновані, обшуки в мечетях та ісламських школах для виявлення "наркотиків, зброї та забороненої літератури".

До моменту закінчення перехідного періоду в січні 2015 року ЗМІ в Криму повинні пройти перереєстрацію відповідно до російського законодавства. Місцева влада тисне на проукраїнські та кримськотатарські ЗМІ, проводить обшуки в редакціях, уже закрито низку ЗМІ, а іншим погрожують закриттям. Російська ФСБ і прокуратура Криму виносять провідним кримськотатарським ЗМІ попередження про неприпустимість публікації "екстремістських матеріалів" і погрожують редакторам, що ті не пройдуть перереєстрацію, якщо не змінять свою "антиросійську" редакційну політику.

Жителі Криму, які хочуть зберегти українське громадянство, фактично перетворюються на іноземців у себе вдома, зазначає HRW. Їм було відведено лише один місяць для прийняття рішення про збереження українського або перехід в російське громадянство, а в іншому разі очікували негативні наслідки. Ті, хто хотів зберегти громадянство України, зіткнулися з перешкодами у виконанні відповідних процедур, а отримання посвідки на постійне проживання не було автоматичним.

Як громадяни України вони більше не можуть займати державні та муніципальні посади і фактично є іноземцями на батьківщині. Чоловіки призовного віку, які за вибором або автоматично перейшли в російське громадянство, стають військовозобов'язаними.

HRW зазначає, що норми міжнародного гуманітарного права забороняють державі-окупанту вдаватися до кроків, спрямованих на незворотну зміну демографічної ситуації на окупованій території, і примушувати населення на окупованій території присягати на вірність державі-окупанту або служити в її збройних або допоміжних силах, а також здійснювати будь-який "тиск чи пропаганду на користь добровільного вступу в армію". Держава-окупант повинна зберігати чинні на момент початку окупації закони і не може змінювати, замінювати або зупиняти їхню дію, якщо немає для цього нездоланних перешкод.

Росія тут виступає як окупант, оскільки здійснює фактичний контроль над Кримом без згоди на те уряду України і за відсутності юридично визнаного переходу суверенітету, підсумували в організації.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram