ГоловнаПолітика

У "проблемному" 59-му окрузі - фальсифікації результатів виборів

Журналісти опублікували фото протоколів підрахунку голосів до і після заміни комісії

У "проблемному" 59-му окрузі - фальсифікації результатів виборів
Архивное фото, 59 ОИК
Фото: LB.ua

Члени 59-ї окружної виборчої комісії, що в с. Велика Новосілка, змінили цифри результатів голосування в підсумковому протоколі про результати виборів в окрузі. Про це повідомляє Цензор.нет.

Зокрема, у початковому і підсумковому протоколах значно відрізняється кількість недійсних бюлетенів, а також кількість голосів, відданих за кандидата Валентина Манька, в результаті чого цей кандидат не пройшов у парламент. Видання публікує копії протоколів округу, які дозволяють зрозуміти, як відбулися фальсифікації.

У протоколі, датованому 30.11.14, можна побачити, що кількість недійсних бюлетенів трохи перевищує 2000. У другому - що кількість недійсних практично вдвічі більша. Такі метаморфози не можуть відбуватися просто так, і цифри не можуть відрізнятися на кілька тисяч, зазначає видання.

Протокол 59-ї ОВК до змін у комісії
Фото: censor.net
Протокол 59-ї ОВК до змін у комісії

Протокол 59-ї ОВК до змін у комісії
Фото: censor.net
Протокол 59-ї ОВК до змін у комісії

Протокол 59-ї ОВК після змін у комісії
Фото: censor.net
Протокол 59-ї ОВК після змін у комісії

Також видно, що обидва протоколи містять практично однакові дані про голоси, віддані за Сажка - 9257 і 9235 відповідно. Тобто і перший, і другий протоколи правильно визначили голоси за цього кандидата.

Тоді як число голосів за Манька відрізняється майже удвічі. Це зроблено після збільшення числа недійсних протоколів, а також після оцінки "останніх" протоколів ДВК (так написано в протоколі ОВК), хоча виборче законодавство взагалі не передбачає таких термінів, як "останні" протоколи, зазначає видання. Все це свідчить про масштабні фальсифікації під час "повторного" підрахунку голосів.

Нагадаємо, переможцем виборчих перегонів у 59-му ОВК оголошено мера Курахового Сергія Сажка, який брав участь у заходах на підтримку сепаратистів ДНР.

Раніше командир полку "Дніпро-1" Юрій Береза звернувся до Порошенка, сказавши, що президент "зробив усе для того, щоб Валентин Манько не пройшов в окрузі №59, у якому він мав підтримку виборців більшу, ніж Сажко". Він також звинуватив Порошенка в тому, що той "зіштовхнув лобами" добровольців з правоохоронцями із залученням важкої бойової техніки, яка тоді була необхідна на передовій.

Після цього Порошенко зажадав у голови ЦВК і міністра МВС узяти ситуацію на 59-й ОВК під особливий контроль.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram